Защо има разцепления и вътрешни борби в системни партии като ДПС и БСП? Защо изглеждат заплашени от разделение и нови формации като ПП-ДБ? Причината не е само в сегашната политическа криза, смята политоложката Ирена Тодорова, гост в последния епизод на Z-Каст.

"В едно изследване от средата на 90-те, наречено "Новите млади", всички респонденти посочват парите за ценност. Когато ние живеем в общество, в което доминира разбирането, че парите са ценност, а не непременно свободата, равенството, толерантността и прочие, които ние с вас налагаме устойчиво, то ние няма как да не видим еманация на това разбиране в институциите, в партиите и въобще в политиката."

В друго изследване от преди 15 години пък главната асистентка по политически науки в НБУ и колегите й установили, че ако партиите не намират нови хора за вътрешният си партиен актив, не си оправят уставите, и не започнат да социализират младите политици, в един момент ще има крах.

А причината младежките организации, каквито ДПС и БСП имат, да не помагат, е че младите са в "един особено брутално материализиран свят" - ценностите отстъпват назад.

"Голяма част от тези млади хора унаследяват моделите на поведение на по-възрастното поколение. И често по-лесно се унаследяват порочните практики", отбелязва тя.

Какво има Доган, което на Пеевски му липсва? Как за месеци "феноменът" стана "момчето"? Надценяван ли е Пеевски?

Защо е лоша идея новото ръководство на БСП да изключи Нинова? 

Дали ще е добра или лоша идея отделното явяване на вота на "Продължаваме промяната" и "Демократична България"?

Отговорите на тези въпроси и много други - чуйте или гледайте в новия, 164-ти епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.