След пожар в товарния център на DHL в Лайпциг през юли германските органи за сигурност предупредиха за опасност от атентати с „неконвенционални запалителни устройства“ в пратките. Неизвестни лица са ги изпращали чрез услугите за превоз на товари. Възможно е зад това да стоят руските тайни служби.

От няколко седмици властите в Германия са нащрек заради сведения за няколко пратки с колети, които са били изпратени от частни лица на места в Европа и са се запалили по пътя към адресатите си в няколко европейски държави. Това съобщиха днес от Федералната служба за защита на конституцията (BfV) и Федералната криминална служба (BKA). Предупреждението е изпратено до авиационните и логистичните компании.

В предупреждението се споменава за подозрения, че „неконвенционалните възпламенителни устройства са били изпратени умишлено, за да нанесат щети на компаниите за товарни услуги и друга логистична инфраструктура в западните страни“.

Предупреждението на двете служби не споменава Русия, но източници на агенция ДПА заявиха, че властите не са изключили вероятна връзка с нарастващата заплаха от руски саботаж в Европа. Предупреждението е било издадено след инцидент в логистичния център на Ди Ейч Ел (DHL) в Лайпциг, който изпълнява ролята на глобален център за въздушен превоз на товари за компанията.

През юли там се е подпалила пратка от Прибалтика, която е съдържала възпламеняващо устройство. След това пратката е подпалила цял товарен контейнер, е който е имало и други пратки, но пожарът бързо е бил погасен.

Ди Ейч Ел каза пред ДПА следното: „В отговор на продължаващите разследвания на властите в няколко държави, „Ди Ейч Ел Експрес“ е предприел мерки за зашита на мрежата си, служителите си и обектите си, както и доставките на клиентите си. Ние сме запознати с двата скорошни инцидента, включващи доставки в нашата мрежа.“

Компанията допълни, че оказва пълно съдействие на отговорните власти.

Миналата седмица въздушна база на НАТО в Гайленкирхен повиши нивото си за сигурност заради възможна руска атака с дрон, като в последствие отново понижи мерките за сигурност.

Според източници от областта на сигурността Русия извършва все по-дръзко полети с дронове над военни бази в Германия, в някои от които се обучават украински войници.

Чести прелитания на дронове над ключова инфраструктура в северногерманската провинция Шлезвиг-Холщайн също се смятат за дело на Русия, казаха източниците.