Две провинции в Източна Германия - Саксония и Тюрингия - избират днес местни парламенти. Вотът не само може да промени баланса на силите на местно ниво, но и да се отрази на нагласите към германските партии и на национално ниво.

Допитванията, направени в навечерието на вота, отреждат ясна преднина на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия и почти незначителна разлика с десноцентристите от Християндемократическия съюз в Саксония.

Силното представяне на вота на крайнодесните и на създадената наскоро партия „Алианс на Сара Вагенкнехт“, описвана като лява консервативна сила, но която някои наблюдатели дефинират като популистка формация, би направило трудно регионалното управление в двете германски провинции, пишат ДПА и БТА.

Същевременно, ако трите партии в управляващата коалиция на Олаф Шолц се представят отново зле на провинциалните избори след незавидното им представяне на евровота през юни, това може да доведе до още по-големи противоречия и полемики между министрите в оставащата година на власт на кабинета и да се отрази на националните избори догодина.

Според някои допитвания либералните „Свободни демократи“, които са част от управляващата коалиция на Шолц, дори ще попаднат в графата „други партии“ на изборите и в двете провинции.

Пробив на крайнодесните на тези избори може и да внесе смут в страната, но едва ли ще доведе до тяхно управление в двете провинции. Досега нито една от останалите партии не е заявявала готовност да работи с „Алтернатива за Германия“ в Саксония и Тюрингия.

Премиерът на Саксония Михаел Кречмер от Християндемократическия съюз води с малка преднина пред крайнодесните и се надява да остане на власт, въпреки че резултатите от вота може да го принудят да се коалира с неочаквани за него съюзници.

Съставянето на ново правителство в Тюрингия ще бъде особено трудно. Сега Бодо Рамелов от "Левите" оглавява правителство на крехко малцинство. Рамелов остава популярен, но не и партията му, след като от нея се изтегли Сара Вагенкнехт и създаде собствена формация.