„Левски“ продаде вратаря Пламен Андреев на нидерландския гранд „Фейенорд“, съобщиха от двата клуба.

19-годишният страж подписа договор до лятото на 2029 г. с отбора от Ротердам. Трансферната сума не бе обявена официално, но според медии у нас и в Ниската земя „сините“ ще вземат около 1,2 милиона евро за правата на юношата си.

Пламен Андреев ще носи номер 1 в новия си тим.

„Изключително щастлив съм от този трансфер и съм мотивиран да успея тук. Последните години излетяха бързо за мен и този трансфер е награда за всичко, което направих. Искам да се развивам като вратар и човек, а голям клуб като „Фейенорд“ ми дава възможност да постигна това“, заяви Андреев, цитиран на уебсайта на „Фейенорд“.

Нидерландският отбор е европейски шампион през 1970 г. и носител на Купата на УЕФА (днес Лига Европа) през 1974 и 2002 година. Андреев е третият българин, който ще носи фланелката на „Фейенорд“. Първият бе Андрей Желязков, който през 1984 г. стана шампион на Нидерландия. Тогава в редиците на тима от Ротердам играха също пенсиониращият се Йохан Кройф и изгряващият Рууд Гулит.

През 2005-2006  г. като преотстъпен от „Литекс“ в младежката формация на нидерландския гранд игра Иван Бандаловски.

Тази година „Фейенорд“ завърши втори в нидерланското първенство и участва в Шампионската лига.

Друг вратар на „сините“ – Николай Михайлов, игра в нидерландското първенство и стана шампион на Ниската земя с „Твенте“ през 2010 година.

Пламен Андреев играе в Първа лига на българското първенство от 2021 година. Той изигра 89 мача във всички турнири за „Левски“, като в 53 от тях не допусна гол. За известно време бе и капитан на „сините“.

От „Левски“ трябваше спешно да разчитат на резервния вратар Матей Маркович в мача си за първенство срещу „Спартак“ във Варна. Срещата завърши 0:0, като и двата тима имаха възможност да отбележат.

„Левски“ продължава да оглавява временното класиране, като „Спартак“ е на второ място.