Белгия единствена не спази крайния срок 30 август и не номинира свои кандидати за еврокомисар, съобщи „Политико“.

Срокът бе определен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя поиска всяка страна членка да номинира по един мъж и една жена.

Причината за това е проточването на преговорите за съставяне на правителство в Белгия, три месеца след провеждането на парламентарните избори на 9 юни.

На 29 август Жорж-Луи Буше – лидерът на валонското Реформистко движение, от чиито редици вероятно ще излезе белгийският комисар, увери, че крайният срок ще бъде спазен. Най-вероятният кандидат е Дидие Рейндерс, който в настоящата Комисия е с ресор „Правосъдие“. Като потенциални кандидати се споменават още бившата премиерка Софи Вилмес, както и настоящата външна министърка Хаджа Лабиб.

Всички кандидати за еврокомисари без председателя трябва да бъдат изслушани в ресорните комисии на Европейския парламент.

Въпреки че България също няма редовно правителство, страната ни номинира своите кандидати в срок. При това бе отбелязано, че единствено тя е изпълнила искането на Фон дер Лайен да посочи мъж и жена.