Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ОСЦИК) планира още работни срещи и дискусии, насочени към изясняване на въпросите, възникнали около машинното гласуване, с цел повишаване на доверието в изборния процес преди предстоящите предсрочни парламентарни избори. Това съобщиха от ОСЦИК.

В края на юни Общественият съвет изпрати до ЦИК предложение за съставяне на експертна група и работа по технически анализ на причините за отпечатване на празна бяла бюлетина или бюлетина, в която не е изписан вотът на избирателя от машинно гласуване на изборите „две в едно” на 9 юни 2024 година.

Към момента няма данни да е започнала работата по подобен анализ и ОСЦИК реши да инициира серия от работни срещи, за да потърси мнението по изброените по-горе теми на отговорните за организацията на машинното гласуване страни, посочва Съветът.

През август ОСЦИК проведе среща с представители на две от организациите, които имат основно участие в провеждането на машинното гласуване в страната. Това са "Сиела" АД - фирмата, доставяща и поддържаща машините в изборния ден, и "Смартматик" - производител на машините.

На срещата Съветът представи данни за дела на избирателите, гласували машинно на парламентарните избори през април 2023 г. и през юни 2024 година. Процентът им отбелязва значим спад, както и отчетения от флашпаметите на машините по-голям брой подадени гласове за партии (няколко хиляди) в сравнение с ръчно преброените от секционните избирателни комисии бюлетини от машинното гласуване. Въпросът се оповдига и в някои дела по оспорване на резултатите от местните избори, посочва се в съобщението. ОСЦИК намира, че както „белите бюлетини", така и тези разлики подкопават доверието в машинното гласуване.

Общественият съвет смята, че техническите трудности са преодолими. Ако се използват пълноценно възможностите на машинното гласуване, това ще е защити правата на избирателите и е в интерес на изборната администрация.

На 27 октомври предстоят предсрочни парламентарни избори. Вотът ще бъде шести след редовните парламентарни избори на 4 април 2021 година. Последният предсрочен вот се проведе на 9 юни тази година.