Кръгът около лидерката на БСП в оставка Корнелия Нинова обвини временното ръководство на партията в натиск - и върху членовете на Централната избирателна комисия, и върху служители в централата на "Позитано 20".

Тази сутрин един от двамата упълномощени от Нинова да представляват партията - Иван Ченчев, бе гост в Нова тв, където разказа за въпросния натиск, но без да даде подробности.

Както Клуб Z вчера писа, на свое заседание от вторник ЦИК е заличила Нинова като представляващ коалицията "БСП за България" с пълно единодушие в гласуването. Пред медията ни говорителката на комисията Росица Матева коментира, че просто са отразени новите обстоятелства по вписването на Атанас Зафиров като временно управляващ партията - на база предоставени й от временото ръководство решения на пленума и др.

Както е известно, лидерството на БСП е обект на съдебно дело, което ВКС трябва да реши на 9 септември - два дни преди крайния срок за регистрация на формациите за участие в парламентарния вот през октомври.

Според Ченчев обаче членовете на ЦИК не са взели съвсем доброволно това решение, а Зафиров е предоставил документ с невярно съдържание, че е председател. 

Отделно, имало натиск и върху деловодителите в партийната централа да не се приеме пълномощното, с което Нинова делегира на него и Георги Свиленски правата си да представлява БСП при регистрацията, реденето на листите и пр.

"Вчера заключиха деловодството, за да не внесем пълномощното, с което Корнелия Нинова упълномощава мен и Георги Свиленски да ръководим процеса по регистрацията на БСП за изборите. Заплашвали са служители на деловодството.

Имаме сигнал, че са заплашвани членове на ЦИК във връзка с гласуване, свързано със заличаването на Корнелия Нинова като представляващ старата коалиция, с която БСП се е явила на предишните избори. И за което Атанас Зафиров е представил документ с невярно съдържание, че се явява като председател на БСП, какъвто не е", заяви Ченчев в ефира на Нова.

Както Клуб Z писа, Свиленски е обжалвал решението на ЦИК (което все още не е публикувано, както и самата жалба).

"Регистрацията на листите ще протече по устав и по начина, по утвърдения в БСП процес – има хронограма, Националният съвет одобрява листите. Искам да успокоя социалистите БСП ще се яви с една листа, ще се яви в коалиция, както е решението. Отново ще го кажа – с действия, които са за БСП, а не срещу БСП.

Двамата с Георги Свиленски сме от активните депутати, доказали сме с действията си, че ни интересува съдбата на партията", каза още Иван Ченчев. 

В отговор на въпроса ще бъде ли Нинова след кандидатите за народни представители в листите на БСП заяви:

"Корнелия Нинова, както и всеки един социалист, може да бъде номинирана като кандидат за народен представител. Този процес тече в цялата страна, номинациите се правят в основните партийни организации, оттам – се утвърждават от Националния съвет на БСП."

В атаката се включи и Крум Дончев, който жали пред ВКС решението на СГС да заличи Нинова като председател. За да говори за натиск и върху съда.

"Визирам опитите да се упражни политическо въздействие върху Върховен касационен съд от страна на и.ф. на председател на Българската Социалистическа Партия г-н Атанас Зафиров, посредством молба за пренасочване на делото и предложение за отвод на съдебния състав, относно жалбата ми в съда", написа Дончев в профила си във фейсбук.