Почти 11 месеца след 7 октомври израелските военни откриха телата на още шестима заложници в ивицата Газа.

„Според първоначалната ни оценка те са били брутално убити от терористите на „Хамас“, часове преди да стигнем до тях“, заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари. Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди за трагедията. Неговият екип е в контакт с Израел. Израелските въоръжени сили са открили телата в тунел под град Рафах, обясни Байдън.

Сред загиналите е и американско-израелският гражданин с двойно гражданство Херш Голдберг-Полин. Родителите му неотдавна разказаха за съдбата на сина си пред конгреса на Демократическата партия в Чикаго. „Сред заложниците има осем американски граждани и един от тях е нашият единствен син“, каза Рейчъл Голдбърг в речта си, която трогна до сълзи делегатите.

В четвъртък семейството на Херш се събра заедно с други роднини на заложници на границата с ивицата Газа. Роднините се опитваха да се свържат директно със заложниците в Газа с помощта на силни съобщения, звучащи от високоговорители. „Херш, това е мама“, обърна се майката на Голдберг-Полин към сина си. „Моля се на Бог да те върне обратно. Точно сега. Обичам те, бъди силен.“

Нетаняху: „Тези, които убиват заложници, не искат сделка “

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини ислямистката организация „Хамас“, че систематично проваля усилията за постигане на примирие. „Всеки, който убива заложници, не иска сделка“, заяви той във видеопослание, като добави, че се полагат непрекъснати усилия за освобождаването на заложниците. Според него от декември насам „Хамас“ отказва да „води истински преговори“. Нетаняху обвини „Хамас“, че е отхвърлил няколко предложения на САЩ, докато Израел се е съгласил с тях и заяви, че ще се справи с терористите.

Според израелски източници около 100 заложници все още са държани от „Хамас“. Според военни оценки десетки от тях са мъртви. По време на едноседмичното прекратяване на огъня в края на ноември терористичната организация освободи 105 заложника. В замяна Израел освободи 240 палестински затворници. В някои случаи заложниците бяха освободени от израелската армия - с цената на много жертви сред палестинското цивилно население по време на военните операции, за които Израел е критикуван в международен план.

През април „Хамас“ публикува видеоклип с Голдберг-Полин. В него той обвинява израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че е „изоставил“ заложниците. Според медии в страната Голдберг-Полин е бил тежко ранен при нападението срещу музикалния фестивал „Нова“ в Южен Израел на 7 октомври 2023 г. и впоследствие е бил отвлечен в ивицата Газа. На клипа се вижда, че Херш е облечен в червена риза и седи на пластмасов стол с ампутирана лява ръка. „Исках да се забавлявам с приятелите си, а вместо това се оказах в борба за живота си със сериозни наранявания по цялото тяло“, казва той.

Кои са убитите заложници?

Херш Голдберг-Полин, на 23 години, с израелско и американско гражданство, последно работи с ученически групи, за да спести пари и сбъдне мечтата си - екскурзия до Израел и посещение на музикалния фестивал „Супернова мюзик рейв“. Сбъдва мечтата си с цената на живота си.

Еден Йерушалми, на 24 години, барманка от Тел Авив. Когато терористите атакуват танцуващите на музикалния фестивал „Супернова мюзик рейв“, Еден звъни на по-голямата си сестра Шани, която е заедно с най-малката им сестра Мей. В продължение на четири безкрайни часа Еден държи телефона си включен и двете ѝ сестри стават задочни свидетели на опитите ѝ да избяга, включително преструвайки се на умряла, натоварена с труповете на приятелите ѝ в една кола или докато се крие сред бодливи храсти. Накрая двете чуват изстрели и крясъкът на Еден: „Шани, хванаха ме!“

Ори Данино, 25 години. Първоначално Ори успява да избяга от терористите, натъпквайки в колата си колкото може уплашени хора. След като ги оставя на безопасно място, той се връща, за да спаси още трима приятели, с които се е запознал на музикалния фестивал „Супернова мюзик рейв“. За последно е чут от годеницата си Лиел, на която казал, че кара като психопат и ще се чуят по-късно. Двамата обаче не се чули никога повече. Тримата души, заради които Ори се върнал, също са били отвлечени.

Алекс Лубнов, 32 години, е главен барман на музикалния фестивал „Супернова мюзик рейв“. По времето на терористичната атака от 7 октомври 2023 г. жена му Микал, с която били заедно от две години, е бременна в петия месец. За последно Микал се чула с мъжа си през онази сутрин, когато той ѝ казал, че се крие в някаква маслинова горичка. След това връзката прекъснала. Макал родила, докато мъжът ѝ е държан като заложник в тунелите на „Хамас“. Детето никога няма да види баща си.

Кармел Гат, 40 години, ерготерапевт и йога инструктор, била на посещение при родителите си в кибуца Беери, когато селището им е нападнато от терористите. Майка ѝ Кинарет е убита, а Кармел, брат ѝ Алон Гат, снаха ѝ Ярден Роман-Тат и племенничката ѝ Гефен са отвлечени. Алон успява да избяга заедно с тригодишната си дъщеря. Съпругата му първоначално също се изплъзнала от терористите, но впоследствие отново била хваната. Освободена е на 29 ноември 2023 г. като част от първото споразумение за размяна на затворници и спиране на огъня. Тогава израелските власти обещават, че и Кармел Гат ще бъде освободена скоро. Не изпълнили обещанието си. Според снаха ѝ и други освободени заложници Кармел Гат проявила силен дух и дори в плен всеки ден правела йога упражнения, в които и други заложници се включвали.

Алмог Саруси, 27 години, и приятелката му Шахар Гинди също са на музикалния фестивал „Супернова мюзик рейв“. При нападението Гинди била убита от терористите, а Алмог Саруси е взет за заложник. На два пъти родителите му получавали съобщения от израелските власти, че са открили мъртвото тяло на сина им, но и двата пъти се оказало, че става въпрос за други заложници. Но третият път властите се оказали прави.