На избори въпросът с регистрацията на партиите, коалициите и кандидатите обикновено е по-скоро технически. Единственото, което имаше значение, бе колко партии са подали документи и колко от тях са получили регистрация.

Доскоро...

На предстоящите избори обаче въпросът с регистрацията се оказа един от най-важните политически въпроси. И всеки детайл от текстовете в Изборния кодекс може да се окаже от решаващо значение в свирепата битка, която се оформя в различни цветове на политическия спектър.

Да си припомним:

Общи условия

Всяка партия може да участва във всеки отделен вид избор самостоятелно или в коалиция с други партии.

Всяка партия може да участва във всеки отделен вид избор само в една коалиция.

Наименованието или абревиатурата на коалиция, включително на местна коалиция, не може да повтаря наименованието или абревиатурата на партия, регистрирана по Закона за политическите партии до датата на обнародване в "Държавен вестник" на указа на президента или на решението на Народното събрание за насрочване на изборите, включително чрез прибавянето към тях на думи, букви, цифри или други знаци.

Забраната не се прилага, когато наименованието или абревиатурата на коалицията повтаря наименованието или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии, както и при наличие на съгласие в писмена форма с нотариална заверка на подписите на лицата, представляващи коалицията, или на ръководството на парламентарната група.

Наименованието или абревиатурата на участващите в коалиция партии може да се добавя в скоби към наименованието или абревиатурата на коалицията.

Централната избирателна комисия при всички видове избори и съответната общинска избирателна комисия при избори за общински съветници и за кметове извършва проверка за изпълнението на изискванията. При установяване на непълноти или несъответствия Централната избирателна комисия, съответно общинската избирателна комисия незабавно дава указания за отстраняването им в тридневен срок, но не по-късно от крайния срок за регистрация.

Когато непълнотите или несъответствията не бъдат отстранени, съответната избирателна комисия отказва регистрация.

Отказът за регистрация на Централната избирателна комисия може да се обжалва пред Върховния административен съд в срок от три дни.

Регистрация на партии

Партиите се регистрират за участие в изборите в Централната избирателна комисия.

Партиите представят в Централната избирателна комисия заявление за регистрация не по-късно от 45 дни преди изборния ден. Заявлението се подписва от лицето, представляващо партията според актуалната и съдебна регистрация. Заявлението може да бъде подписано и от лице, изрично упълномощено от представляващия партията.

В заявлението се посочват:

пълното или съкратено наименование на партията съгласно съдебната и регистрация;

пълното или съкратено наименование на партията, заявено за отпечатване върху бюлетината;

искане за регистрация за участие в изборите;

адрес, телефон и лице за контакт.

Към заявлението за регистрация партията представя:

удостоверение за актуално правно състояние към датата на насрочване на изборите;

образец от подписа на представляващия партията;

образец от печата на партията;

банков документ за внесен депозит

списък, съдържащ имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията, положен пред упълномощени от партията лица или квалифициран електронен подпис; 
удостоверение от Сметната палата за внесени финансови отчети на партията за всяка от последните три години, а за новорегистрираните партии - от датата на съдебната им регистрация;

удостоверение за актуална банкова сметка, по която ще се обслужва предизборната кампания;

имената и длъжностите на лицата, които ще отговарят за приходите, разходите и счетоводната отчетност на партията, свързани с предизборната кампания;

изрично пълномощно от лицето, представляващо партията, когато документите се подават от упълномощено лице.

Централната избирателна комисия извършва проверка по представените документи и взема решение за регистрацията на партията не по-късно от 45 дни преди изборния ден.

При установяване на непълноти или несъответствия Централната избирателна комисия дава незабавно указания за отстраняването им в тридневен срок, но не по-късно от крайния срок за регистрация. В случай че непълнотите или несъответствията не бъдат отстранени в срока по изречение първо, Централната избирателна комисия отказва регистрация.

Отказът за регистрация може да се обжалва пред Върховния административен съд в срок от три дни.

Когато съдът отмени обжалваното решение, Централната избирателна комисия незабавно регистрира партията за участие в изборите, независимо дали срокът по ал. 1 е изтекъл, но не по-късно от 35 дни преди изборния ден.

Партия може да поиска да бъде заличена регистрацията и за участие в изборите не по-късно от 32 дни преди изборния ден. Заличаването се извършва по писмено заявление на партията до Централната избирателна комисия, подписано от лицето, представляващо партията или от изрично упълномощено от него лице. Към заявлението партията прилага и решението за заличаване.

Регистрация на коалиции

Коалициите се регистрират за участие в изборите в Централната избирателна комисия.

Партиите, образували коалиция за участие в избори въз основа на общо решение, представят в Централната избирателна комисия заявление за регистрация не по-късно от 45 дни преди изборния ден. Заявлението се подписва от лицата, представляващи коалицията според решението за образуването и. Заявлението може да бъде подписано и от лица, изрично упълномощени от представляващите коалицията.

Към него трябва да има:

пълното или съкратеното наименование на коалицията съгласно решението за образуването и;

пълното или съкратеното наименование на коалицията, заявено за отпечатване върху бюлетината;
искане за регистрация за участие в изборите;

адрес, телефон и лице за контакт.

Към заявлението за регистрация коалицията представя:

за всяка от участващите в коалицията партии:

удостоверение за актуално правно състояние към датата на насрочване на изборите;

образец от подписа на представляващия партията;

образец от печата на партията;

удостоверение от Сметната палата по чл. 37, ал. 1 от Закона за политическите партии за внесени финансови отчети на партията за всяка от последните три години, а за новорегистрираните партии - от датата на съдебната им регистрация;

решение за образуване на коалицията, подписано от лицата, представляващи партиите, и подпечатано с печатите на участващите партии;

образец от подписите на лицата, представляващи коалицията;

образец от печата на коалицията, ако има такъв;

банков документ за внесен депозит

списък, съдържащ имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията, положен пред упълномощени от коалицията лица или квалифициран електронен подпис; 

удостоверение за банкова сметка на името на партията

имената и длъжностите на лицата, които ще отговарят за приходите, разходите и счетоводната отчетност на коалицията, свързани с предизборната кампания;

пълномощно от лицата, представляващи коалицията, в случаите, когато документите се подават от упълномощени лица.

Отказът за регистрация може да се обжалва пред Върховния административен съд в срок от три дни. Когато съдът отмени обжалваното решение, Централната избирателна комисия незабавно регистрира коалицията за участие в изборите, независимо дали срокът е изтекъл, но не по-късно от 35 дни преди изборния ден.

Промени в състава на коалиция

Промени в състава на коалиция, настъпили след регистрацията и в Централната избирателна комисия, се извършват след подаване на заявление и представяне на решение за промените, което трябва да отговаря на условията за образуване на коалицията, не по-късно от 35 дни преди изборния ден.

В случай че в коалицията се включат нови партии, те представят не по-късно от 35 дни преди изборния ден необходимите документи.

В случай че една или повече партии напуснат коалицията, регистрацията и се запазва, ако в нея са останали най-малко две партии.

В случай че партия, чието наименование или абревиатура е включено в наименованието на коалицията, напусне коалицията, Централната избирателна комисия с решението, с което извършва промяната в състава на коалицията, определя и тридневен срок за промяна на наименованието на коалицията. Коалицията запазва регистрацията си за участие в изборите, ако в указания срок промени наименованието си с решение за промяна и подаде заявление в Централната избирателна комисия. Централната избирателна комисия заличава от наименованието на коалицията наименованието или абревиатурата на напусналата я партия.

Промените, настъпили в състава на коалиция, се отбелязват в регистъра на Централната избирателна комисия след подаване на заявление от лицата, представляващи партията или коалицията, не по-късно от 32 дни преди изборния ден.

Централната избирателна комисия заличава от наименованието на коалицията не по-късно от 32 дни преди изборния ден партиите, които са напуснали състава и.

Партия, включена в състава на коалиция, не може да участва самостоятелно на изборите.

Партия, включена в състава на коалиция, която след регистрацията на коалицията, но не по-късно от 45 дни преди изборния ден, напусне състава и, може да участва на изборите самостоятелно, след като се регистрира.

Коалиция може да поиска заличаване на регистрацията и за участие в изборите не по-късно от 32 дни преди изборния ден. Заличаването се извършва по писмено заявление на коалицията до Централната избирателна комисия, подписано от представляващите коалицията лица. Към заявлението коалицията прилага и решение за заличаване, подписано от лицата, представляващи партиите, включени в състава на коалицията, или от изрично упълномощени от тях лица.

Регистриране на кандидатски листи за парламентарни избори

Партиите, коалициите и инициативните комитети подреждат кандидатите в кандидатски листи по многомандатни изборни райони. Кандидатите на партиите и коалициите се вписват в регистъра на кандидатските листи и се регистрират с номера, под които са подредени в кандидатската листа.

Коалициите участват в изборите с обща кандидатска листа във всеки отделен многомандатен изборен район.

Броят на кандидатите в една кандидатска листа не може да надхвърля удвоения брой мандати в многомандатния изборен район.

Кандидат за народен представител може да бъде предложен за регистриране само от една партия или коалиция най-много в два многомандатни изборни района.

Когато кандидат за народен представител бъде регистриран от повече от една партия, коалиция или инициативен комитет, действителна е първата по време регистрация.

Когато кандидат за народен представител бъде регистриран в повече от два многомандатни изборни района, действителни са първите две по време регистрации.

Районните избирателни комисии уведомяват Централната избирателна комисия за регистрираните кандидати не по-късно от 24 часа след изтичане на срока за регистрация.

Регистрирането на кандидатските листи се извършва от районните избирателни комисии след представяне на:
предложение от партията или коалицията с имената, единния граждански номер и постоянния адрес на кандидатите; предложението се подписва от лицата, представляващи партията или коалицията, или от изрично упълномощени от тях лица;

предложение от инициативния комитет с имената, единния граждански номер и постоянния адрес на кандидата; предложението се подписва от лицето, представляващо инициативния комитет;

заявление-декларация по образец от всеки един от кандидатите, че е съгласен да бъде регистриран от предложилата го партия, коалиция или инициативен комитет и че отговаря на условията;

пълномощно на лицата, упълномощени да представляват партията или коалицията пред районната избирателна комисия, в случаите, когато документите се подават от упълномощени лица.

Регистрирането на кандидатските листи в районните избирателни комисии се извършва не по-късно от 32 дни преди изборния ден.

Когато ЦИК обяви ретистрация за недействителна, тя може да се обжавла пред Върховния административен съд в срок от три дни.

Районната избирателна комисия извършва проверка дали са изпълнени изискванията на този раздел и взема решение за регистрацията на кандидатските листи.

При установяване на непълноти или несъответствия районната избирателна комисия дава незабавно указания и срок за отстраняването им. В случай че непълнотите или несъответствията не бъдат отстранени в определения срок, районната избирателна комисия отказва регистрация.

Отказът може да се оспорва пред Централната избирателна комисия.

При отказ за регистрация или при обявяване на недействителност на регистрацията на кандидат от листа на партия или коалиция партията или коалицията може не по-късно от 30 дни преди изборния ден да предложи за регистриране друг кандидат.

Когато някой от кандидатите в регистрирана кандидатска листа на партия или коалиция почине или изпадне в трайна невъзможност да участва в изборите, партията или коалицията може да предложи друг кандидат не по-късно от 7 дни преди изборния ден. Когато някой от кандидатите в регистрирана кандидатска листа на партия или коалиция се откаже, партията или коалицията може да предложи друг кандидат не по-късно от 30 дни преди изборния ден.

Новият кандидат по предложение на партията или коалицията заема освободеното или последното място в кандидатската листа, като във втория случай останалите кандидати се преподреждат с едно място напред.