В Израел започнаха отново масови протести срещу правителството на Нетаняху. Настоява се той веднага да сключи примирие с „Хамас“, за да се освободят останалите заложници. В събота израелската армия намери телата н ашестима от похитените – всичките убити буквално часове, преди да бъдат освободени.

Най-големият профсъюз „Хистадрут“ призова за обща стачка днес след откриването на шестимата мъртви заложници. Целта е да се засили натискът върху правителството да се съгласи на прекратяване на огъня, заяви синдикатът. Останалите заложници, които все още се държат от „Хамас“ в ивицата Газа, трябва да бъдат върнати у дома.

„Стигнах до заключението, че само нашата намеса може да събуди тези, които трябва да бъдат разтърсени“, обясни лидерът на „Хистадрут“ Арнон Бар Давид по отношение на правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Последното е обвинявано, че възпрепятства постигането на споразумение за освобождаването на заложниците с все нови и нови искания

От 6 ч. местно време „цялата израелска икономика ще започне пълна стачка“, пише синдикалният лидер. Той призова всички служители от публичния сектор да се присъединят към стачката. Най-важното израелско летище, Бен-Гурион, ще бъде затворено от 8 ч. сутринта. „Хистадрут“ представлява стотици хиляди служители. Бар Давид обясни, че стачката първоначално ще бъде ограничена само в рамките на понеделник. Той остро разкритикува правителството, че не е постигнало споразумение с „Хамас“ и не е върнало живи израелските заложници от ивицата Газа:

„Получаваме чували с трупове вместо споразумение.“

Роднините на заложници се обърнаха към синдикатите

Форумът на роднините на заложници предварително призова за обща стачка и призова синдикатите да се присъединят към нея. Те заявиха, че целта е да се убеди правителството незабавно да сключи споразумение за освобождаване на заложниците, които все още са живи, а лидерът на опозицията Яир Лапид се съгласи.

„Нетаняху и Кабинетът на смъртта решиха да не спасяват заложниците“, написа той в платформата Х.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант призова колегите си от кабинета да не настояват за продължаване на израелското военно присъствие в т.нар. коридор „Филаделфия“ по границата между ивицата Газа и Египет, както беше решено по-рано.

„Твърде късно е за хладнокръвно убитите похитени“, написа той в X. „Другите заложници, които все още са в плен на „Хамас“, трябва да бъдат върнати у дома.“

В петък вечерта кабинетът по сигурността взе решение да остави израелските войски в коридора. Критиците на Нетаняху го обвиниха, че де факто е взел решение да пожертва заложниците. Присъствието на израелски войски в граничния район е централна точка на спора в преговорите за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците. Галант беше единственият, който гласува против решението на кабинета. Сега той поиска правителството „да се събере незабавно и да отмени взетото решение“.

Стотици хиляди хора демонстрираха в подкрепа на незабавно споразумение с Газа в неделя вечерта, което може би бе най-масовият протест от началото на войната. Някои от протестите в Тел Авив и други градове доведоха до сблъсъци с полицията. По данни на местните медии са извършени десетки арести, а само в крайбрежния мегаполис Тел Авив са се събрали около 300 000 души, по оценка на организаторите, както съобщи „Таймс оф Израел“ вечерта. Няма обаче официални данни. Участниците в протестния митинг блокираха вечерта централна магистрала. Според съобщения в медиите те са хвърляли камъни и метални предмети на пътното платно, запалили са огън и са изстреляли фойерверки във въздуха.

Почти единадесет месеца след като терористичната милиция „Хамас“ нападна Израел, в събота израелската армия откри телата на шестима заложници в тунел близо до Рафах в южната част на ивицата Газа.

„Те бяха брутално убити от терористите на „Хамас“ малко преди да стигнем до тях“, заяви говорителят на армията Даниел Хагари.

 От друга страна, представители на „Хамас“ обвиниха Израел, че е убил шестимата заложници при бомбени нападения. Израелската армия отхвърли тези изявления като „психологическа война“. Според съобщения в израелските медии трима от заложниците, които сега са намерени мъртви, е трябвало да бъдат освободени в случай на споразумение.