През месец септември ще бъде пуснато движението под моста на булевард "България“ и Южната дъга на Околовръстното. Това увери зам. кметът на София Иван Василев, цитиран от БНР.

Междуведомствена работна група пък ще решава бъдещето на съоръжението, което сега ще бъде подпряно аварийно.

Както и Клуб Z писа, в края на май от снимки, направени от обикновени граждани, се видя, че съоръжението - строено за да може бившият комунистически вожд Тодор Жовков да се прибира комфортно, се руши. Компрометирана е самата носеща конструкция на тази част от детелината. Бетонът пада, на места стърчи арматурата, която също е деформирана.

От друга страна - в резултат на "избухването" на строителството и населяването на София накъм южните квартали, пътният възел е ужасно натоварен, използван и съответно - ключов за трафика.

След това възникна скандал между Столична община и държавата - кой е собственик на "детелината" и съответно - трябва да носи отговорност за цялостната реконструкция.

"Ясно е, че съоръжението е собственост на държавата, но когато държавата отсъства, Столична община е тук, грижи се за хората и прави всичко необхдимо, с което да се грижи за тяхната безопасност, както и да се отпушат движението и трафикът.

Като последващи действия, разбира се, държавата трябва да влезе в своите обувки и да не абдикира от отговорностите си, ами да направи всичко възможно това нещо да е безопасно и да бъде ремонтирано по начин, който ще гарантира и движението, и безопасността на хората", заяви днес Иван Василев.

Във връзка с протестите на гражданите срещу изсичането на дърветата заради ремонта на ул. "Опълченска", заместник-кметът увери, че след края на реконструкцията ще бъдат засадени нови дървета