Руският президент Владимир Путин заяви днес, че ще се „погрижи за украинските бандити", имайки предвид украинските войници, които от началото на миналия месец провеждат настъпление в граничната руска Курска област, като същевременно изрази задоволството си, че тази операция не е успяла да спре руското настъпление в Източна Украйна, предаде Франс прес цитирана от БТА.

„Трябва да се погрижим за тези бандити, които са проникнали на територията на Русия, в Курска област, и които се опитват да дестабилизират ситуацията в граничните територии като цяло“, каза Путин на среща с... ученици.

Тези остри коментари са в контраст с обичайните изказвания на представители на руските власти, които досега се опитваха да омаловажат офанзивата на украинските сили в Курската област, започнала на 6 август, посочва АФП.

Въпреки това Путин отбеляза пред средношколците, че Украйна „не е постигнала основната задача, която (си) е поставила: да спре (руската) офанзива в Донбас“.

Украинската армия изненада руските сили в Курска област, като бързо завзе стотици квадратни километри и десетки населени места, преди да бъде спряна.

Украинските власти твърдят, че една от целите на тази операция е била да накара Русия да пренасочи силите, които в момента са в настъпление в Източна Украйна, към този регион.

Изглежда, че тази авантюра се е провалила, тъй като руската армия ускори настъплението си на изток, завземайки почти ежедневно нови населени места, и вече е на по-малко от 10 километра от град Покровск, основен логистичен център.

По думите на Путин руските войски вече напредват с няколко квадратни километра при всяка атака, а не с няколкостотин метра, както преди.

„Отдавна не сме виждали такова темпо на настъпателни действия в Донбас“, отбеляза той пред децата.

В резултат на украинската офанзива в района на Курск са загинали най-малко 31 цивилни и са ранени над 140 души, а по данни на руските власти повече от 130 000 души са избягали от боевете.

Путин призна, че жителите на Курска област и други граничещи с Украйна руски региони, които редовно биват обстрелвани, „преминават през тежки изпитания“.

В семейството му говорели свободно... китайски

Путин заяви днес пред учениците, че младите членове на семейството му говорят свободно китайски, предаде "Ройтерс". 

"Някои от членовете на семейството ми - малките, говорят и китайски – те го говорят свободно", каза Путин пред учениците в Кизил, Република Тува, на около 4500 километра източно от Москва.

Той обаче добави пред учениците, че не бива да забравят колко важен е и английският език въпреки нарастващата популярност на китайския.

Путин има две дъщери с бившата си съпруга Людмила и те говорят руски, английски, немски и френски. Путин, който се разведе с жена си през 2014 г., рядко говори за семейството си, но според руски медии той има най-малко трима внуци, посочва "Ройтерс".

Русия навлиза към Покровск

Същевременно проруски блогъри твърдят, че руските сили са навлезли в източните украински градове Селидово и Украинск в Донецка област на фона на опитите на силите на Москва да пробият част от украинската отбранителна линия, предаде Ройтерс.

От Киев засега не са отговорили на запитването на Ройтерс за коментар във връзка предполагаемото руско настъпление.

Руските сили, които контролират 18 процента от територията на Украйна, напредват в източната част на страната след неуспеха на контраофанзивата на Киев през миналата година да постигне голям пробив.

Въпреки украинското нахлуване в руската Курска област, започнало на 6 август, имащата числено превъзходство руска армия през последните седмици се придвижва сравнително бързо през населени места по пътя към стратегически важния град Покровск в Донецка област, отбелязва Ройтерс.

Юрий Подоляка - известен проруски военен блогър, роден в Украйна - заяви, че се водят интензивни сражения в Селидово, на около 20 километра южно от Покровск, и в Украинск, на около 14 километра южно от Селидово.

Според Подоляка и двете страни в конфликта хвърлят сили в битките за градовете, които са имали население от съответно над 20 000 и над 10 000 души преди началото на войната през февруари 2022 г.

Проруският блогър Рибар също заяви, че в Селидово и Украинск се водят боеве. Според ТАСС украинските сили са били изтласкани от част от Селидово. 

Настъпвайки на юг към Кураховка, руските сили се опитват да пробият украинските отбранителни линии, като същевременно увеличават контрола си върху пътя Покровск-Донецк и частично го обкръжават, твърдят руски блогъри.

Напредъкът на руските сили в Донецка област идва в момент, когато те се опитват да изтласкат украинската армия от руската Курска област след нахлуването на 6 август, което отчасти имаше за цел да принуди руските военни командири да изтеглят силите си от други части на фронта, отбелязва Ройтерс.