От дни най-интересните видеа, насочени срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган и - особено срещу начина му на живот излизат от фейсбук страница та "Фронт срещу корупцията". В поясненията тя се титулува "рaдиопредаване и медийна продуцентска компания" и шерва клипчета, направени за Тик-ток.

Всъщност през "фронта" се леят атаки срещу Доган, показващи, меко казано, отлична информираност.

 А и размах!

Например същата страница твърди, че почетният председател е напуснал България по вода в посока - турския град Инеада.

Показват се също така гледки от вътрешността на т. нар. сараи, където разбира се, простосмъртни не са влизали и които кадри... едва ли са снимани от охраната. Или от депесарската Мата Хари.

В кадър са дори тоалетните.

Още повече, че клипчетата говорят за сериозна медийна експертиза - дублирани са с наратив (глас зад кадър), имат субтитри, на музикален фон, демонстрират информираност и дори... има одит - колко струват паркетът или завесите.

На око обаче се набива, че "Фронтът..." се появява под това си име във фейсбук сравнително скоро - 9 август 2024 г. Обаче пък има забележителните 65 хиляди последователи и над 45 000 харесвания. 

Отговорът се крие в опцията на "Фейсбук"  "Прозрачност на страницата", която показва, че, както често става, тя е създадено под друго име и вероятно е преминавала от едни ръце в други. Това вероятно е станало, след като е набрала определена популярност.

(Примено в рекламния бизнес този прийом често се ползва. Най-просто казано - правиш страница с рецепти и я кръщаваш "Най-полезните храни за пеленачета"... Тя събира десетки хилади последователи и в един момент се оказва собственост на някой, който рекламира мастика - това са само произволни примери.)

Така "Фронтът", който към днешна дата громи Ахмед Доган, се е появил на 26 септември в далечната 2016 г. като "Най-красивите циганки/ни". И вероятно заради проблемната - от гледна точка на ботовете на фейсбук дума в заглавие, още след два дни е прекръстен на "Романо фейсбуко" (ромски фейсбук - бел. ред.).

Що се касае до избора на име, да напомним, че като контра на Антикорупционен фонд - организация, която меко казано, не се нрави особено на "здравите сили" у нас, преди време се появи двойник "Антикорупционен фронт" - около Николай Бареков.

Или, както би казал друг собственик на палати - само че истински - цар Соломон:

"Нищо ново под слънцето."