Компанията собственик на TikTok ByteDance е в процес на преговори с няколко банки, за да изтегли дълг, деноминиран в щатски долари, възлизащ на 9,5 милиарда.

Това би бил рекорден корпоративен заем за бизнеса Азия, с изключение на Япония, коментира "Блумбърг".

Координатори на финансовата операция са Citigroup, Goldman Sachs и JPMorgan. Предвидено е тя да се осъществи в рамките на 3 години, но периодът може да бъде увеличен до 5 години, твърдят източници, пожелали анонимност.

Целта на новия заем е да рефинансира частично предишен дълг на стойност 5 милиарда долара.

Междувременно от ByteDance обявиха, че Филип Лафонт, създател на базирания в Ню Йорк фонд Coatue Management, напуска борда на директорите на компанията. На негово място идва френският бизнесмен Ксавие Нил, основател на телекомуникационната компания Iliad Group.

Четиримата останали членове на борда са главният изпълнителен директор и президент Лян Жубо, съоснователят на Susquehanna International Group Артур Данчик, главният изпълнителен директор и президент на General Atlantic Уилям Форд и управляващият партньор и основател на HongShan Нийл Шън. И трите компании са инвеститори в "Байтденс", припомня Блумбърг, цитирана от БТА.