Председателят на европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще препита днес Екатерина Захариева и Юлиан Попов - двамата български кандидати за еврокомисар.

Това съобщи Euractiv.

Захариева и Попов са в Брюксел и ще се срещнат с Фон дер Лайен. Според изданието тя трябва да обяви на 6 септември пълния състав на бъдещата Комисия, и ресорите, които всеки неин член ще получи.

„Срещите на Фон дер Лайен с кандидатите започнаха, но няма да даваме подробности за всекиго поотделно“, отговориха от ЕК на запитване на Клуб Z.

Оттам допълниха, че Фон дер Лайен е поканена на 11 септември в Европейския парламент, за да представи екипа си пред Конференцията на председателите.

България е единствената страна от ЕС, която спази изискването на Фон дер Лайен и номинира двама кандидати – един мъж и една жена. Останалите държави посочиха само по един човек.

Ако не се брои председателят на Комисията, само 9 са номинираните от страните членки жени. А Фон дер Лайен иска баланс между двата пола.

Допоследно тя натискала националните правителства да номинират повече представители на нежния пол, пише „Политико“. Румъния и Белгия „клекнали“ и заменили кандидатите си мъже с жени.

Фон дер Лайен настоявала пет малки страни членки също да направят замяна, твърдят дипломати пред изданието. Особено силен бил натискът върху Малта и Словения. В случая с Малта ставало дума да бъде предложено продължаване на мандата на настоящата еврокомисарка за равенството Хелена Дали. В Любляна и Ла Валета обаче не склонили.