Руският президент Владимир Путин днес се срещна с монголския си колега Ухнаагийн Хурелсух в началото на посещение в Монголия и го покани в Русия за предстоящата среща на върха на БРИКС, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Очакваме Ви", каза Путин по време на срещата в столицата Улан Батор според руските новинарски агенции.

Срещата на БРИКС ще се проведе в края на октомври в Казан, като на нея ще присъстват представители на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка. Путин заяви, че иска да обсъди предимно икономическото сътрудничество в Монголия.

Посещението на руския държавен глава в Улан Батор предизвика недоволство сред съюзниците на Киев, тъй като Монголия признава Международния наказателен съд, който издаде заповед за арест на Путин заради отвличането на украински деца по време на войната на Русия в Украйна. За първи път откакто заповедта влезе в сила през март 2023 г., лидерът на Кремъл провери на практика дали би могъл да посети държава, която според законови разпоредби би трябвало да го екстрадира в централата на Международния съд в Хага.

Въпреки това задържането на Путин почти сигурно няма да се осъществи поради икономическата и енергийната зависимост на Монголия от Русия, както и военното надмощие на Москва над южната й съседка.