Бившият президент и главен изпълнителен директор на "Фолксваген" (VW Group) Мартин Винтеркорн се изправи днес пред съд в Германия, 9 години след избухването на скандала "Дизелгейт", съобщи Ройтерс.

Бившият високопоставен мениджър запази мълчание при пристигането си в регионалния съд в Брауншвайг.

През септември 2015 г. Винтеркорн беше отстранен от ръководството на "Фолксваген", след като американските регулатори обявиха, че милиони коли, произведени от германския концерн, са били манипулирани, за да изглежда, че отговарят на екологичните стандарти в САЩ. Те посочиха, че във "Фолксваген" са разработили незаконен софтуер, чрез който компютрите на автомобилите с дизелови двигатели са били манипулирани. Целта е била да се представят фалшиви данни за вредните емисии газове, отделяни при работа.

Прокурорите по делото обвинаяват Винтеркорн, че е знаел много по-рано, отколкото е признал, за схемата с манипулирането на вредните емисии газове. Те смятат, че най-късно към май 2014 г. той е бил наясно със ситуацията.

В рамките на наказателното дело срещу 77-годишния бивш шеф на германската автомобилна група са предявени редица обвинения. Сред тях са измама и представяне на неверни свидетелски показания пред парламентарна комисия.

Мартин Винтеркорн е обвинен и в манипулиране на фондовия пазар, тъй като не е уведомил навреме за очертаващия се скандал инвеститорите във "Фолксваген". Когато "Дизелгейт" избухна, ценните книжа на автомобилната група рязко поевтиняха, което доведе до сериозни загуби за инвеститорите, които имаха акции в компанията.

"Дизелгейт" е най-големият скандал в историята на "Фолксваген", припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Междувременно автомобилната компания съобщи, че обмисля затваряне на заводи в Германия за пръв път в 87-годишната си история заради проблеми с рентабилността.