"Политическите спорове, включително публичните, не означават скандал. На седми предсрочни избори демократичната общност има нужда да мобилизира своите усилия, да даде ясен отговор на тази изключително дълбока политическа криза."

Това каза пред БНТ Надежда Йорданова в първи коментар, след решението на "Да, България" да остане в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България".

Това решение бе предшествано от публични спорове между представители на коалицията.

"Това решение бе взето, след дълъг дебат. Заради отлива на гласоподаватели от нас се очакваше ясна политическа оттговорност. Тя беше поета от Христо Иванов, но трябваше поредица от мерки, които да върнат доверието на избирателя", каза Йорданова.

Според нея в "Продължаваме промяната - Демократична България" се е получил честен диалог и призна, че е имало напрежение.

Йорданова каза, че всеки депутат от коалицията ще направи своя отчет.

"Да, ние сме различни, но сме обединени в нашата обща цел, че моделът на завладяната държава трябва да бъде прекратен. Това е нашата мисия - да осигурим силно представителство на демократичната общност", каза Йорданова.

Според нея, за да се реши политическата криза, трябва да има широко парламентарно мнозинство, правителство с ограничен мандат, които да направи антикорупционни реформи, а премиерът да не е партиен функционер, а равноотдалечена фигура.

Според Йорданова завладяната държава е във всички институции, включително ЦИК. Така тя коментира блокажа на комисията, предизвикан от двете ДПС-та.

Йорданова отбеляза, че основното послание на ГЕРБ е носталгия по времето, когато е управлявала.

"Това време отмина. Сътресенията са резултат на това, че България няколко десетилетия не успя да реши въпроса с върховенството на правото. Когато няма един закон за всички, тази вълна се връща", каза Йорданова.