Решено: "Да България" остава в обединението с "Продължаваме промяната" и ДСБ и трите формации ще се явят отново заедно на парламентарния вот на 27 октомври като "Продължаваме промяната-Демократична България".

Това е решил Националният съвет (НС) на партията, който заседава тази вечер, научи Клуб Z.

НС е поставил и цел: връщане на доверието към коалицията на поне 100 000 от изгубените на последните избори 300 000 избиратели. Както и обединението да спечели достатъчно гласове, че да е сигурен мандатоносител за съставяне на правителство.

Към момента обаче не е ясно какво се случва с "крайъгълния камък" - начинът на редене на листите за кандидат-депутати. ДаБГ беше поставила условие до днес - преди заседанието на Националния съвет, ПП и ДСБ да възприемат подхода й кандидатите да се определят по критерия "качество", а не "партийни квоти", а преференциалната битка между кандидатите, традиционна за ДБ, да не се потиска. В противен случай - ще се яви сама на предсрочния вот.

По информация на Клуб Z квотите най-вероятно ще останат за вота на 27-ми, т.е. без искания от ДаБГ предварителен подбор на лицата в листите за депутати. Но няма да се възпира преференциалната битка.

Покрай предстоящото решение малко по-рано през деня се разигра медийна и фейсбук "война" - представители на "Да, България" обвиниха члена на Изпълнителния съвет на ПП Лена Бориславова, че е предпоставила в тв интервю вчера, че е постигната договорка преди такава да е имало, а Националният съвет просто трябва да я "парафира днес". 

ПП и ДБ постигнаха иначе принципно споразумение около общите си действия като коалиция, но не се очаква да заработи преди предстоящия вот.

По-късно от "Да, България" публикуваха и официално решението си: