Месец преди изборния ден ще започне национална специализирана полицейска операция във всички рискови зони, включително ромските махали. Това каза пред БНТ служебният вътрешен министър Атанас Илков по повод отговорността на министерството за провеждането на честни избори. От "Продължаваме промяната - Демократична България" вече заявиха, че ще му предоставят информацията, която те имат за рисковите секции.

"Отговорностите са изключително големи, както и очакванията на обществото, най-вече за гарантиране на честни и прозрачни избори", каза Илков.

Той допълни, че ще има засилено полицейско присъствие, включително профилактиране на хора и затваряне на махали. Това не трябвало да се възприема като натиск, а като спокойствие за гражданите.

В началото на следвщата седмица ще има национално съвещание с шефовете на областни дирекции за купения вот.

"Голям брой смени на директори няма да има. Ако има промени, ще са в ограничен обем, да не създаваме стрес. Те ще са там, където има влошени резултати и ръководители, които не са ефективни", каза Илков.

МВР не заема позиция във вътрешните спорове в ДПС, твърди той. При получени сигнали полицаите били длъжни да реагират.

"Няма как МВР да стои отстрани, има напрежение, което може да ескалира", беше обяснението на Илков за засиленото полицейско присъствие около т. нар. сараи на Доган.

И допълни, че министерството няма да влиза в "политическия нюанс".

МВР не е установило данни за застрашеност на Ахмед Доган, като по темата е имало сигнал. Дали ще има охрана, е преценка на НСО.

Илков не се ангажира със срок кога може да се говори за пълноправно членство в Шенген. В следващия месец обаче щяло да има мероприятия по тази тема.