Под полицейска охрана започна рязането на 39 дървета по столичната ул. "Опълченска". Присъствието на служителите на реда се наложи заради граждански протест срещу сечта под надслов "Да спасим дърветата".

Причината за сечта на дърветата е ремонт на участъка. Проектът предвижда реконструкция на инженерната инфраструктура. Реконструира се канализацията, изграждат се нови тръбни мрежи, канални и водопроводни клонове. Ще бъде обновена електроразпределителната мрежа. Ще бъде направено и преустройство на тролейбусната контактно-кабелна мрежа, както и реконструкция на трамвайния релсов път при кръстовището на ул. "Опълченска" и ул. "Пиротска", припомня БТА. 

Движението по ул. "Опълченска" беше спряно. Протестиращите скандираха "убийци" и "искаме дървета, не искаме асфалт". 

В позиция от Столичната община посочиха, че ако ремонтът не бъде реализиран, това ще провали довършването на градския ринг, което е критично важно за ефективното движение в София. В резултат градът ще продължи да страда от сериозни задръствания, особено в централната градска част, допълват от Столичната община. 

Вчера темата коментира и кметът Васил Терзиев. Заяви, че рязането на дърветата се налага заради подмяната на подземна инфраструктура и риска да стане инцидент с дърветата, ако им бъдат орязани корените. Определи сечта като неизбежна, като заяви, че вместо 39 дървета ще бъдат засадени 53. 

Наскоро обаче "Дневник" разказа в своя разработка за бързата смърт на новозасадените в София фиданки и за възможните причини: недобросъветсно залесяване с предварително обречени дръвчета, липса на поливане и засушаване.

На 18 юли започна първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров". Предвидено е целият ремонт да приключи до март 2025 година. В края на август започна вторият етап на ремонта, от бул. "Александър Стамболийски" до бул. "Сливница", заради което до 14 септември бе въведена временна организация на движение.

Недоволството на гражданите започна още през юли, когато се събраха на протест под надслов "Да спасим дърветата".