Антисемитизъм или просто лошо възпитание? 

Отговор на този въпрос търси днес българската фейсбук общественост, след като един от ярките представители на еврейската общност у нас София Коен обвини стопаните на хижа "Иван Вазов", че са изгонили туристи от Израел, защото били от Израел. Обвиненията в антисемитизъм се отнасят за хижарите, докато тези в лошо възпитание - към туристите.

Историята набира сила в социалните мрежи, по нея отношение взе и председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Александър Оскар, както и хора, познаващи стопаните на "Иван Вазов" и заставащи на тяхна страна и такива, на които случаят е бил преразказан. Къде е истината обаче засега остава неясно. Клуб Z опита да се свърже със собственика на хижата Венци Златарев на публично посочените му телефони - засега без успех.

"Страната, която се гордее със спасените си евреи"

Както стана ясно, разказът тръгва от Коен, която снощи написа във фейсбук:

"Снощи четири млади момчета от Израел, едно от които - мой роднина, са били изгонени от хижа Иван Вазов, заради това, че са евреи от Израел. Принудени да нощуват в планината на открито, те разпънали палатка в близост. Персоналът на хижата ги е прогонил с обиди и заплахи дори от поляната наблизо. 

Трудно ми е да опиша колко ме е срам. Синът на моята братовчедка Рони реално е български евреин, довел приятели да видят нашата красива страна и природа. Посрещнати са, обаче, от агресивна омраза и явна проява на антисемитизъм. Сега научавам, че това не е първият такъв случай в Хижа Иван Вазов. Тъжно и срамно е. Страната, която се гордее със спасените си евреи. Страната, в която религии и етноси съжителстват в мир от векове. Страната, която е моя Родина, да се отнася така с млади хора, дошли на почивка във време, в което собствената им страна е подложена на терор, обстрел и мъка. Какво се е случило с нашите планински хижари? Не знам. Може би БТС: Български Туристически Съюз може да каже. Може би Министерство на туризма може да каже. Може би Комисията за защита от дискриминация може да ни каже? 

А може би трябва да чуем от "Приятели на Хижа Иван Вазов" - това ли е отношението, което трябва да получават хората в тази красива планинска хижа?"

"Вие създавате една грозна инсинуация"

Сред стотиците коментари - едни възмутени от хижарите и нацията, втори защитаващи ги, трети призоваващи за цялата история, лично към Коен се е обърнал Виктор Георгиев. Обвинява я в "грозна инсинуация" и представя друг прочит на разказаната от нея случка, според който израелските туристи са се държали невъзпитано. Не е ясно в какво качество пише той, но видимо разполага с информация, като е приложил и снимка с предполагаемата палатка на туристите.

Публикуваме го със съкращения (целият разказ е в прикачения пост).

"Уважаема г-жо Коен,

Вие създавате една грозна инсинуация.

Фактологията на случката е горе-долу следната. Преди залез двама човека пристигнали и си опънали палатка пред хижата (снимката долу) без да кажат "добър ден" и дали може там да се палаткува. Хижарят ги помолил да си преместят палатката зад хижата, понеже на сегашното място е забранено и пасат крави, а зад хижата палаткуването ще струва 10 лева. А ако искат да спят безплатно, да отидат зад билото на Мали връх, където не е забранено. Направили си оглушки и след 2 часа по тъмно хижарят пак ги помолил, те пак се направили на ударени и тогава станала разправия, дошли и други хора от хижата, всичко деескалирало без драми и хижарят си легнал. На сутринта видял, че са си преместили палатката зад ВЕЦа до коловата маркировка, където също е забранено. И не си платили.

Изобщо не е вярно, че ги е изгонил, защото са евреи. Изгонил ги е, защото са нагли тарикати. Това с еврейския произход си го измисляте вие.

В хижата е имало още десетина евреи, които се познавали с тези от палатката. На сутринта се извинявали на хижаря за случката. Има много свидетели и снимков материал. Хижа Вазов посреща хиляди евреи всеки сезон и ще продължава да посреща, независимо колко силно се опитвате да се изкарвате жертва.

Изслушайте другата страна, гледайте само фактите и сами си правете изводите. Реторики за Холокоста, Спасяването на българските евреи или Диаспората са крайно нерелевантни и умишлено целят внушения."

Все още нито една от засегнатите страни не е взела лично отношение.