Норвежкият суверенен фонд, един от най-големите инвеститори в световен мащаб, може да разпродаде акции на компании, които нарушават новото, по-строго тълкуване на етичните стандарти на фонда. По-конкретно става въпрос за дейности на компании, които подпомагат операциите на Израел в окупираните палестински територии, предадоха Ройтерс и БТА.

Съветът по етика на Норвежкия суверенен фонд изпрати на 30 август писмо до финансовото министерство на страната, с което Ройтерс се е запознала. В него се обобщава наскоро разширеното определение на фонда за неетично корпоративно поведение.

Писмото не уточнява конкретен брой на компаниите, чиито акции могат да бъдат продадени, нито споменава имена.

Посочва се обаче, че едно дружество вече е било идентифицирано, съгласно новата дефиниция.

"Съветът по етика вярва, че етичните насоки предоставят основа за изключване на още няколко компании от Държавния пенсионен фонд (Government Pension Fund Global — GPFG) в допълнение към вече изключените", пише в писмото.

Норвежкият суверенен фонд е международен лидер в областта на инвестициите в екологични, социални и управленски практики (ESG). Той притежава 1,5 на сто от акциите в световен мащаб или дялове в 8800 компании.

От началото на войната в ивицата Газа през октомври Съветът по етика на фонда проучва дали повече компании не попадат извън неговите инвестиционни насоки. В писмото се казва още, че обхватът на изключенията се "очаква да се увеличи донякъде" съгласно новата политика.