Кой е Владимир Путин? 

От години целият свят си задава този въпрос. Особено днес, когато се очертава едно брутално анексиране на част от суверенна държава. Отговорите на въпроса са много и разнообразни, но категоричен все още няма. Книгата на Станислав Белковски  "Путин: Цялата истина за стопанина на Кремъл" рисува всеобхватен психологически портрет на президента на Русия, разкриващ пред читателя изобилие от поразителни и зрелищни подробности, които обясняват действията и решенията на „тиранина от Кремъл”.  Тази книга е написана, за да разруши най-устойчивите и най-вредните митове за Владимир Путин. И да покаже Владимир Владимирович такъв, какъвто е всъщност – от глина и прах, пък макар и от най-добро качество, след изминалите 14 години на огромна власт.

Не за пръв път българският читател има възможност да се запознае със скандална книга от руски автор, преди тя да е издадена в Русия. Благодарение на издателство "Сиела" имаме шанс да прочетем биография на Путин, написана от един от най-известните руски политически анализатори. За разлика от други автори, писали за Путин, Белковски обръща малко внимание на неговата идеология – защото такава почти няма. За Путин президентството е преди всичко печеливш бизнес: „Той не харесва властта, но харесва атрибутите на властта: злато, замъци, лимузини, яхти, почетна гвардия, Charles Lafitte реколта 1815, бекас в сос от горски плодове, звука на думи като „Корфу” и „Херкулан” и сенките на Шрьодер и Берлускони”, пише Балковски.

"За Путин са написани десетки книги, публикувани са хиляди статии, изречени са милиони интересни и дори находчиви и точни думи на всички световни езици – от немски до суахили. На пръв поглед за този човек се знае всичко, с изключение на онова, което не трябва да се знае и което ще стане известно години след неговата политическа, физическа или след някой друг вид научно обоснована смърт.

Защо тогава написах тази книга?

Ето защо:

Излезлите досега десетки издания, хилядите статии и други подобни материали не обясняват същността на Путин. Те често или почти винаги се основават на лъжливи предпоставки и презумпции или на ясно изразена идеологическа ангажираност на авторите. При това тази ангажираност на повечето биографи на руския президент не е нещо конюнктурно и чуждо за тях, а колкото и да е учудващо, тя им е вътрешно присъща и честна.

Някои искрено смятат, че вторият демократично избран президент на Руската федерация е спасител и възродител на държавата, първооткривател на пътя към поредното светло бъдеще на Русия. И всички факти от живота на Путин – мними или реални – се нагласяват съобразно тази предварителна констатация. Други пък, преливащи от злоба и ненавист към „кремълския тиранин“, го обвиняват в разрушаване на младата руска демокрация, до която моята страна за пръв път се докосва в края на 80-те години – тогава, когато смятаната за непоклатима ленинско-сталинска империя се рушеше буквално пред очите ни в режим on-line.

И първите, и вторите грешат, грешат както обожателите подмазвачи, така и критиците на кремълския управник.

Никой от тях не е успял достатъчно добре да разбере своя герой. Или антигерой.

Затова ще се опитам аз.”

Книгата излиза на 12 март, а за по-любопитните - ето и линк към блога на Станислав Белковски: http://slon.ru/authors/12056/