Началникът на Военномедицинска академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и модният стилист проф. Любомир Стойков предлага за ордени служебното правителство.

Това става ясно от решенията от днешното заседание на Министерския съвет, съобщава пресслужбата на МС.

Кабинетът предлага на президента Мутафчийски, едно от главните действащи лица по време на COVID пандемията, да бъде удостоен с орден "За военна заслуга" I степен - с мечове.

"Предложението на правителството е във връзка с проявените от него изключително големи заслуги към Република България в развитието на науката и практиката в сферата на военната медицина и здравеопазването.

Проф. Мутафчийски е пръв във въвеждането на революционни техники, равнявайки се по най - иновативното медицинско знание и практика в света, затвърждавайки лидерските позиции на Военномедицинска академия като високотехнологична болница, мощен диагностично-лечебен и учебно-научен комплекс в системата на българското здравеопазване - военно и цивилно, прилагайки световните постижения в медицинската наука. Проф. Мутафчийски е сред доайените в българската хирургия", гласят мотивите.

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на президента да издаде указ за награждаването на проф. д.н. Любомир Димчев Стойков с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие за големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

"Стойков е изтъкнат български културолог, журналист и университетски преподавател. Професор в УНСС, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Националната художествена академия", пишат от МС.

Въвежда за първи път в българската университетска образователна система дисциплината „Фирмена култура и комуникация“, а по-късно и предметите „Бизнес комуникация“, „Управление на връзките с обществеността“, „Култура и медии“, „Лайфстайл журналистика“ и „Имиджмейкърство“.

Създател е на телевизионната модна журналистика в България. Автор е на десетки документални филми и кореспонденции за модата и стила от целия свят.