Очаквано, сегашната ни еврокомисарка Илиана Иванова се връща в европейската сметна палата. Кандидатурата ѝ бе одобрена днес от служебното правителство на редовното му заседание.

Иванова дойде в Европейската комисия именно от Сметната палата на Европейския съюз, след 10 години служба там, за да довърши мандата на Мария Габриел, чийто партиен лидер Бойко Борисов я изтегли в България, за да стане част от кабинета "Денков" като вицепремиер и министър на външните работи. По план Габриел трябваше да замени Николай Денков като премиер след първото деветмесечие на кабинета, но както е известно, преговорите за т. нар. ротация между ПП-ДБ и ГЕРБ се провалиха и през юни отидохме на нови предсрочни парламентарни избори.

Че Иванова няма да е българската номинация за нов еврокомисар, а има желание да се върне в одитния орган на ЕС, неофициално се знаеше отдавна. Наскоро Борисов обяви, че е партията му е издигнала Екатерина Захариева, негов бивш министър в различни ресори, не защото Иванова не заслужавала, а защото имала лични причини да не желае.

Така днес правителството одобри кандидатурата от името на България на Илиана Иванова за член на Европейската сметна палата, с мандат от 2025 г. до 2030 г.

Генералният секретариат на Съвета на ЕС е уведомил страната ни, че на 31 декември 2024 г. изтича мандатът на българския член на Европейската сметна палата и съгласно процедурата за избор, България следва да изпрати предложението си преди 30 септември 2024 г., с цел осигуряването на време за консултации с Европейския парламент.