НАСА ще изстреля идния месец космически апарат до Европа - един от естествените спътници на Юпитер, съобщава сайтът на американската космическа агенция, цитиран от БТА.

Мисията, наречена „Европа Клипър“ (Europa Clipper), е планирана за 10 октомври и ще бъде изведена в космоса с ракета на „Спейс Екс“ от космическия център „Кенеди“ във Флорида. Целта на „Европа Клипър“ е да установи дали там има условия за живот.

На борда на „Европа Клипър“ ще има девет инструмента и научен експеримент свързан с гравитацията. По този начин учените ще могат да събират подробни измервания, докато космическият апарат обикаля около Юпитер и извършва множество близки прелитания около естествения му спътник Европа. Изследванията сочат, че под ледената кора на Европа има океан, чийто обем е два пъти по-голям от този на Земята.

Основната научна цел на „Европа Клипър“ е да определи дали под повърхността на Европа има условия за живот. Трите основни научни цели на мисията са да се разбере естеството на ледената обвивка и океана под нея, както и съставът и геологията на луната. Детайлното изследване на Европа ще помогне на учените да проучат по-добре астробиологичния потенциал за обитаеми светове извън нашата планета.

Европа е един от четирите най-големи естествени спътника на Юпитер, открит от Галилео Галилей през XVII век. Повърхността й е покрита с лед, под който се намира огромен океан от течна вода. Учените предполагат, че Европа е един от вероятните центрове на извънземен живот. В полза на това говори фактът, че този воден басейн обменя газове и минерали с леда на повърхността, а също така съдържа водород и някои други вещества, които могат да поддържат микробен живот.

Поради тази причина учените отдавна се интересуват от това как изглежда подледниковият океан на Европа и какъв химичен състав има той. Особен интерес представлява възрастта на този извънземен воден обект и дали той е възникнал на спътника на Юпитер от местни залежи от лед и скали, или е образуван от астероиди и комети, паднали върху повърхността на Европа в далечното минало.