Парламентът не избра Бойко Рашков за шеф на комисията за контрол над службите за сигурност.

След прегласуване 37 депутати гласуваха "за", 132-ма "против", а 7 с "въздържал се".

Номинацията подкрепиха 32-ма депутати от ПП-ДБ, трима от "БСП за България", един от ИТН и един независим.

Против бяха 132 народни представители - от ГЕРБ-СДС, "Възраждане" , ПГ на ДПС, ИТН (12 души) и трима нечленуващи в група народни представители.

Седем депутати се въздържаха - четирима независими, един от ИТН и двама от ГЕРБ-СДС.

Бившият вътрешен министър трябваше да замени на поста досегашния председател Даниел Митов от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Надежда Йорданова, един от вносителите на проекта, обясни, че тази комисия е специфична, нейните председатели са на ротационен принцип и това е основанието за предложението Рашков да я ръководи през настоящата парламентарна сесия.

Интересно е, че по време на предшестващия гласуването дебат от "Възраждане" заявиха, че ще подкрепят Рашков. Но поискаха извинение от "Продължаваме промяната - Демократична България" за твърденията им, че около тях трябва да има санитарен кордон. Такова извинение не получиха.

Първи срещу предложението за Рашков се обявиха от ГЕРБ-СДС. Тервел Георгиев от най-голямата парламентарна група посочи, че в този случай значение имат редица фактори, като например моралните качества на предложения кандидат, затова и ПГ на ГЕРБ-СДС не може да подкрепи тази номинация. Той призова останалите политически сили да направят същото.

"Възраженията срещу кандидатурата на Бойко Рашков не са по принцип, а конкретни, има факти и данни, известни на цялото българско общество. Незаконните арести на политически лидери не са допуснати поради неговата некомпетентност, а умишлено, става въпрос за умишлено нарушение на закона, за да бъде обслужена политическата сила, към която той принадлежи", аргументира се депутатът.

Според него, ако Рашков оглави комисията за контрол над службите, не може да има гаранция за нито един български гражданин, че правата му, неприкосновеността на кореспонденцията, на информацията, ще се спазват.

"Лице, което е опетнило името си, няма как да се бори да контролира подобни служби. Смятам, че за доброто на вашата политическа сила е да не се опитвате да пробутвате подобно лице. Оттеглете тази кандидатура", призова Георг Георгиев (ГЕРБ).

Николай Денков ("Продължаваме промяната - Демократична България") отбеляза, че в последните парламенти дискусия за тази позиция не е имало, тъй като комисията е на ротационен принцип.

"Когато става дума за г-н Рашков обаче можем да променим реда и да допуснем обсъждане, което има чисто политически цели. Ние не се молим за подкрепа, предлагаме решение и смятаме, че то е правилно и всеки по съвест да гласува", каза председателят на ПГ на ПП-ДБ.

Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) коментира, че ПП-ДБ имат значително по-добри кандидатури за председател и, ако те бъдат излъчени, ще ги подкрепят.

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов се върна към 1989-90 г. и митинга за отмяна на чл.1 от Конституцията.

"Тогавашният президент (председател) Петър Младенов изрече репликата "най-добре е танковете да дойдат", заснета от оператора Евгений Михайлов. Студенти оградихме парламента и поискахме оставката на Петър Младенов, а човекът, когото комунистическата партия назначи да разследва случая, е Бойко Рашков. Ако има някакъв морал у вас, Рашков няма да е председател на тази комисия", настоя Йорданов.

Той изчете разкази на самия Михайлов, според които Рашков се е държал нагло по време на разпитите и дори се е опитвал да манипулира показанията му.

"Ни най-малкото не ми е мечта да бъда председател на тази комисия", отговори му Бойко Рашков, като припомни, че вече я е оглавявал в миналото НС, но тогава ги е нямало тези изказвания.

"Тошко Йорданов и неговият съратник неслучайно вече са били изправени пред съда за подобни изказвания, защото четенето на твърдения в противоречие с истината -в случая като Петър Младенов. Не знам как като народни представители допускаме да се изнася подобна информация тук. Приключил съм това дело със заключение, че Петър Младенов е казал, че е по-добре танковете да дойдат, не съм искал да изкривя обективната истина, има документи и те в момента съществуват.

Горд съм, че един млад човек, какъвто съм бил по това време, е имал смелостта да завърши това дело с потвърждение, че президентът е изрекъл тези думи. Да внимава Тошко Йорданов да не отиде втори път на съд", заяви Рашков.