ГЕРБ два пъти загуби изборите, и двата пъти е при вътрешен министър Бойко Рашков. Това каза Ивайло Мирчев от "Продължаваме промяната - Демократична България" пред БНР в отговор на изявление на Бойко Борисов от малко по-рано днес.

Лидерът на ГЕРБ заяви в кулоарите на парламента в коментар на обвиненията, че новият МВР министър ще обслужва на изборите него и Делян Пеевски: 

"Аз много ясно и точно казвам, че Наско Илков е предложение на президента Радев, одобрено от Главчев. Какви избори ще прави ГЕРБ? И на колегите от ПП-ДБ най-добронамерено отговарям, че ние и с Бойко Рашков побеждавахме."

Това, както Клуб Z вече написа, не е вярно. 

ГЕРБ на два пъти не беше първа сила - на парламентарните избори през юли и през ноември 2021 г. Рашков бе министър от май 2021 до август 2022 г. - в двете служебни правителства на Стефан Янев и в правителството на Кирил Петков.

(Казано най-просто, той тогава направи две неща: прати акции в ромските махали, които иззеха дни или часове преди изборите подготвените вече списъци с бързи кредити и вересии - а някъде и събрани лични карти на длъжници, и второ - отказа да създаде междуведомствено звено с прокуратурата, с което да я информира в реално време за акциите. Удивително е как след това никой министър не се е сетил - бел. ред на Клуб Z).

"Който и да е вътрешен министър, трябва да му се даде някакво време, за да видим дали той ще докаже или ще покаже поне с първите си стъпки, че ще има борба с купения вот. Ние сме готови да му дадем такова време на този министър, за да видим дали тези правилни стъпки ще бъдат направени", каза днес Мирчев.

За пореден път той заяви, че Калин Стоянов "категорично обслужваше Пеевски".

"В определена степен полицията съдействаше на купувачите на гласове. Ние сме пускали десетки сигнали с конкретни примери - никакъв ефект от това. Включително имаше случаи, в които в полицейски патрулки са се пренасяли пари, с които се купуват гласове - има свидетели за това", каза още Мирчев. 

Според него трябва да се направи всичко възможно това да приключи. Той декларира, че и сега от "Продължаваме промяната - Демократична България" ще предоставят данни за рисковите секции за контролирано гласуване. По думите му тези данни не са секретни - има ги на сайта на ЦИК.

"Във всяко село местният полицай знае много добре кои са купувачите на гласове", обясни Мирчев и добави, че работата на полицията е да вземе мерки.

Според него само при Бойко Рашков и Иван Демерджиев като вътрешни министри е било противодействано на купения вот (напротив - при останалите почти първа задача винаги е да се сменят местните полицейски шефове в ОДМВР, които според някои, просто познават групите и знаят кои да "профилактират" и кои да оставят не терен - бел. ред на Клуб Z).

"Възможно е да се противодейства, но е въпрос на воля на министъра, а не на качеството на работа на полицаите, защото те много добре си знаят какво трябва да направят. Министърът трябва да каже "Трябва да противодействаме на купения вот". Когато министърът не го каже, а каже обратното тихичко "Пазим ги тези", това не се случва", обясни Мирчев.

За предстоящите седми поред избори в рамките на малко повече от 3 години, депутатът от ПП-ДБ изтъкна, че това е абсолютен световен рекорд. 

"Никоя друга страна, включително африканските, не са минали през това", подчерта той.

По думите му това е много изгубено време за България. 

"Става така, защото има един много основен фактор в българската политика в момента - Делян Пеевски. Пеевски контролира службите, съдебната система, прокуратурата, в момента в голяма степен служебното правителство. Каквото си пожелае Пеевски, то се случва. Пеевски има много силно влияние в ГЕРБ", обясни Ивайло Мирчев.

И даде пример:

"В кабинета на Борисов редовно е Пеевски и се привикват депутати, с които се водят някакви разговори и се стига до определени решения. Каква е работата на Пеевски да бъде постоянно с Борисов? Нали нямат нищо общо?".

Според Мирчев въпросът е "колко е голям Пеевски и ще реши ли Борисов да се отдели от Пеевски".

Според него Пеевски без своето влияние в институциите, които трябва да гарантират държавността, е никой. По думите му голяма част от хората в тези институции са зависими от Пеевски и именно това трябва да се промени.

"Институциите в страната са пленени от няколко души в една върхушка, които правят каквото си искат в тази държава", подчерта Мирчев и добави мнението си, че това касае всички. 

Според него Димитър Главчев е станал отново служебен премиер, защото всички останали са "профилактирани" от Пеевски. А "домовата книга" е предложена от ГЕРБ и ДПС.