ЕС ще наложи нови санкции срещу Иран, ако се окаже, че ислямската република отново оказва военна помощ за руската агресия срещу Украйна.

Това заяви в отговор на журналистически въпрос Петер Стано – говорител на върховния представител за външната политика Жозеп Борел.

Повод бе съобщения на агенция Блумбърг, че Техеран ще достави на Москва ракети.

„Въздържаме се да коментираме публикации в медии, основаващи се на анонимни източници. Въпросът за ракетите и изобщо военната подкрепа на Иран за незаконната руска агресия е нещо, което се следи много внимателно и се обсъжда от ЕС. Така стана и миналата седмица на срещата на външните министри. ЕС бе много ясен. В момента, в който разберем, че Иран доставя дронове на Русия, ще реагираме. Вече наложихме няколко кръга от санкции на Иран за доставки на дронове. Ако се окаже, че има нова военна помощ от Иран за незаконните дейности на Русия срещу Украйна, ЕС ще реагира“, каза Стано.

ЕС очаква да продължи много доброто сътрудничество с украинските власти, това е в общ интерес, каза още „гласът“ на европейската дипломация. Такъв бе отговорът му на въпросите, свързани с промените в правителството в Киев.

„За ЕС е важно да има винаги добър партньор, да има насреща си стабилно правителство“, изтъкна Стано.

Колкото до това дали украинските власти за уведомили Брюксел за промените, той отговори, че Киев не е длъжен да го прави.

Върховната Рада прие днес оставката на външния министър Дмитро Кулеба. На негово място бе избран Андрий Сибига – досега първи зам.-министър на външните работи.