Поради липса на кворум в залата след три проверки, днешното пленарно заседание на парламента беше прекратено.

Преди депутатите да започнат с първото четене – продължение, на промени в закона за опазване на околната среда, от парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) поискаха почивка.

След възобновяване на заседанието от групата предложиха дебатът по точката да бъде отложен, което залата отхвърли. От ПП-ДБ настояха за прегласуване, но преди това да бъде проверен кворумът в залата. Оказа се, че такъв няма и беше дадена нова почивка.

След нея председателстващият заседанието Росица Кирова направи поименна проверка на присъстващите народни представители.

"В залата са 105 депутати, няма кворум", обяви Кирова и насрочи трета проверка след 10 минути чрез електронната система.

И след нея се оказа, че в залата няма кворум, за да продължи днешното пленарно заседание и то беше прекратено.

Провалът на кворума на практика бе бойкот срещу поправките в закона, които целят да премахнат обжалването на две съдебни инстанции на решения, засягащи големи инфраструктурни проекти, които са обявени за обекти с национално значение и обекти със стратегическа важност.

Инициатори на тези промени за Делян Добрев и Николай Нанков от ГЕРБ, както и Станислав Анастасов от ДПС на Делян Пеевски.

Проектът беше внесен на 8 август и още същия ден беше набързо прокаран през парламентарната комисия по околната среда. От "Зелено движение" алармираха, че законопроектът противоречи на европейското законодателство, което съблюдава принципа, че колкото по-значими са проектите, толкова по-стриктен трябва да е контролът върху тях, включително екологичният и съдебният.

Седмица по-късно законопроектът влезе в пленарната зала. Тогава депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов заяви, че двуинстанционният съдебен контрол е "в основата на бруталния зелен рекет, който се упражнява над големите инфраструктурни проекти". Тошко Йорданов от ИТН също се включи в защитата на законопроекта със сходното твърдение, че големи инфраструктурни проекти не се реализират, защото "конкурентни фирми и псевдоекологични организации" се възползват от двуинстанционното обжалване, за да ги бавят.

Останалите парламентарни сили не споделяха това мнение и провалиха кворума на заседанието.

Същото се случи и днес. Когато се стигна до точката в дневния ред с въпросния законопроект, залата се опразни. ПП-ДБ, "Възраждане", БСП и около половината независими се изнесоха и вътре останаха само герберите и хората на Делян Пеевски в ДПС.