Най-големият германски профсъюз "И Ге Метал" (IG Metall) изрази готовността си да преговаря с автомобилния концерн "Фолксваген", включително и за въвеждането на четиридневната работна седмица. Предложението беше направено, след като компанията обяви планове за намаляване на разходите, които могат да застрашат хиляди работни места, припомнят ДПА и БТА.

"Не трябва да оставяме и камък необърнат, когато става дума за идеи как можем да запазим работни места и заводи", заяви председателката на синдиката Кристиане Бенер в Хановер.

По думите ѝ затварянето на заводи и съкращенията, които "Фолксваген" обяви в началото на седмицата, са "абсолютни червени линии" за синдиката.

Профсъюзът "И Ге Метал" е предложил да се започнат кръг от колективни преговори тази есен, но все още не е получил отговор от концерна, разбра се от казаното от Бенер.

Председателката на синдиката предложи четиридневна работна седмица за всички служители на компанията. През 90-те години с подобно решение бяха избегнати масови съкращения при криза във "Фолксваген".

Коментарите на синдиката идват ден, след като ръководството на компанията защити плановете си за намаляване на разходите на събрание на персонала в централата на компанията в град Волфсбург, на което присъстваха около 25 000 служители.

"Все още имаме година, може би две, за да променим ситуацията (да се стабилизира основната марка на автомобилната група -"Фолксваген"), но трябва да използваме това време", каза главният финансов директор на германския автомобилен концерн Арно Антлиц в сряда.