Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу родения в Русия американски гражданин и бивш съветник на президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г. в работа за санкционирана руска държавна телевизия и пране на приходите от дейността си.

В обвинителния акт се посочва, че Димитри Саймс и съпругата му Анастасия са получили над 1 милион долара, лична кола и шофьор в замяна на работата, която са вършили за руския "Первий канал" от юни 2022 г. насам. През същата година медията беше санкционирана от САЩ заради инвазията на Русия в Украйна.

76-годишният Саймс и съпругата му Анастасия имат дом във Вирджиния, но към момента се смята, че са на руска територия.

"За обвиняемите се предполага, че са нарушили санкциите, въведени в отговор на незаконната агресия на Русия в Украйна", заяви прокурорът на САЩ Матю М. Грейвс в изявление. "Такива нарушения вредят на нашите интереси, на националната сигурност – факт, който особено Димитри Саймс, с дълбокия опит, който придоби в националните дела, след като избяга от Съветския съюз и стана гражданин на САЩ, трябваше да оцени".

Обвиненията идват в момент на подновена загриженост относно руските усилия да се намеси в предстоящите избори в САЩ. В сряда федералните власти обвиниха двама служители на руската медийна организация RT (Russia Today) в тайно финансиране на компания от американския щат Тенеси, която произвежда проруско съдържание. Стана ясно, че протръмпистки натроени инфлуенсъри с милиони последователи в социалните мрежи са получавали стотици хиляди долари на месец от въпросната фирма. Тя пък била финансирана от несъществуващото лице "Eduard Grigoriann", който уж заемал високопоставена позиция в голяма европейска банка. Собствениците на компанията от Тенеси обаче били наясно, че източникът на парите е RT, тъй като в частни имейли обсъждат как и кога ще получат пари от "руснаците". 

Саймс, който ръководи мозъчен тръст във Вашингтон, наречен Център за национални интереси, фигурира на видно място в разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в президентските избори през 2016 г. и потенциалните връзки с кампанията на Тръмп. Докладът описва взаимодействията, които роденият в Съветския съюз Саймс, който емигрира в САЩ през 70-те години, е имал по време на кампанията с различни фигури в обкръжението на Тръмп, включително зетя на Тръмп - Джаред Къшнър, относно външната политика.

Преди една такава среща, според разследването на Мълър, Саймс изпратил на Къшнър писмо, описващо потенциални опорни точки на Тръмп за Русия, и също така му предал унизителна информация за Бил Клинтън, която впоследствие била препратена на други представители на кампанията.

Мозъчният тръст на Саймс помогна за организирането на събитие в хотел Mayflower във Вашингтон, на която Саймс застана редом до Тръмп и го представи на поканените. Сред присъстващите беше Сергей Кисляк, тогавашният руски посланик в САЩ.

Второ обвинение на министерството на правосъдието посочва, че 55-годишната Анастасия Саймс е получила средства от санкционирания през 2023 г. руски бизнесмен Александър Удодов.

Ако бъдат признати за виновни по обвиненията, двамата са заплашени с до 20 години затвор.

Съобщенията, оставени при адвокат на Саймс и кампанията на Тръмп, не бяха върнати веднага в четвъртък.