Великобритания ще изпрати 650 ракети на Украйна в рамките на поредния пакет помощ на стойност 162 млн. британски лири (213 млн. долара) за защитата на страната срещу Русия.

Това предаде ДПА, позовавайки се на изявление на британския министър на отбраната Джон Хийли преди започващата в петък среща на т. нар. формат от Рамщайн в Германия.

Хийли ще обяви най-новия пакет помощи на Великобритания за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на днешната среща между министрите на отбраната на страните от Контактната група за военна помощ на Украйна в американската военновъздушна база "Рамщайн" в Германия. България ще бъде представена на събитието от служебния министър на отбраната Атанас Запрянов.

"Този нов ангажимент ще даде важен тласък на украинската противовъздушна отбрана и ще демонстрира ангажимента на новото ни правителство да засили подкрепата за Украйна", заяви Хийли преди срещата.

Очаква се 650-те леки многоцелеви ракетни системи LLM да бъдат доставени до края на годината и да допринесат за повишаване на способностите за противовъздушна отбрана на нападнатата страна, която продължава да се защитава от руската агресия. Великобритания е изпращала и преди стотици такива ракетни системи на Киев.

Помощта се финансира основно чрез най-новия пакет помощ от 3 млрд. британски лири (3,95 млрд. долара) годишно за Украйна като част от приноса на Норвегия и други страни, припомня БТА.