Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви днес, че зависи от Израел и Хамас да разрешат въпросите, по които не са постигнали съгласие, за да се сключи споразумение за прекратяване на огъня в Газа.

Той коментира, че 90 процента от сделката вече е договорена.

„Наистина и от двете страни зависи да постигнат споразумение по оставащите въпроси“, заяви Блинкън на пресконференция в Хаити, където пристигна на визита.

„Ако успеем да постигнем прекратяване на огъня в ивицата Газа, ще можем да преминем към нормализиране“ на отношенията между Израел и Саудитска Арабия, допълни той.

Междувременно палестинската новинарска агенция УАФА съобщи, цитирана от Ройтерс, че израелските войски са се изтеглили от Дженин и едноименния бежански лагер в северната част на окупирания Западен бряг след 10-дневна обсада.

Израелските части са напуснали територията на правителствената и на градската болница в Дженин, където бяха разположени от началото на военната си операция в окупирания Западен бряг на 28 август, отбелязва още агенцията, предаде БТА.

През последните девет дни израелските сили извършваха акции по целия Западен бряг. Най-малко 39 палестинци загинаха в резултат от операцията, а други 130 бяха ранени.