Основателят на социалната платформа Telegram Павел Дуров направи първите си коментари, след като беше задържан от френските власти на 24 август.

Дуров разказа, че е бил разпитван в продължение на четири дни, че има представител на компанията в Европейския съюз, към когото френските власти са можели да се обърнат, както и че лично е помогнал за създаването на "гореща линия" за борба с тероризма във Франция, съобщава БНР.

„Използването на закони от епохата преди смартфоните, за да се обвини главен изпълнителен директор в престъпления, извършени от трети лица в платформата, която той управлява, е неразумен подход“, написа в профила си 39-годишният милиардер.

"Всеки ден изтриваме милиони вредни съобщения", отбеляза още Дуров.

Нито един новатор няма да създаде нови инструменти, ако знае, че ще бъде обвинен за потенциална злоупотреба с тези инструменти, посочи Дуров и допълни, че платформата е открита за диалог с регулаторните органи.

Роденият в Русия Павел Дуров беше задържан на 24 август на парижкото летище "Бурже". Френските власти го обвиниха в отказ от сътрудничество с тях и в предоставяне на цифрови инструменти за разпространение на детска порнография, търговия с наркотици и измами.

Дуров беше освободен срещу парична гаранция от 5 милиона долара. Наложена му е и забрана да напуска територията на Франция за срок от половин година.

Все пак създателят на Telegram призна, че рязкото нарастване на броя на потребителите на платформата, които според него сега са 950 милиона, е довело до ситуация, която е „улеснила престъпниците да злоупотребяват с нашата платформа“, цитира изявлението му БТА.