Френските власти освободиха днес шефът на Telegram Павел Дуров от ареста, след като преди дни беше задържан по обвинения, че платформата за съобщения се използва за незаконни дейности.

Това не значи, че Дуров е освободен от отговорност - сега ще трябва да се изправи пред съда във Франция и да бъде решено дали ще има официално разследване във връзка с използването на чат-приложението в помощ на организираната престъпност.

"Следователят прекрати полицейския арест на Павел Дуров и ще го изправи пред съда за първо явяване и възможно повдигане на обвинение", съобщи Асошиейтед Прес, цитирайки изявление на парижката прокуратура.

Роденият в Русия милиардер беше задържан в събота, 24 август, на летище Льо Бурже във Франция, след като пристигна с частен самолет от Азербайджан.

Днес стана ясно и че освен Павел Дуров, френските власти издирват и брат му Николай, който е съосновател на компанията, съобщи изданието „Политико“, позовавайки се на френски административен документ, до който то е получило ексклузивен достъп.

Той сочи още, че френското тайно разследване на Telegram е започнало месеци по-рано, отколкото се смяташе досега - заповед за ареста на двамата е издадена още през март тази година. Случаят се върти около отказа на социалната мрежа да сътрудничи на разследване на френската полиция за сексуална експлоатация на деца. Разследването е започнало след многократни откази от Telegram да идентифицират профил в приложението.

От Telegram обявиха след задържането на Дуров, че политиката им напълно съвпада със "стандартите в индустрията". БиБиСи обаче разкри, че компанията зад чат програмата не участва в нито една от международните програми за засичане и премахване на детска порнография и експлоатация на деца онлайн.