Лятото на 2024 г. е най-горещото и сред най-сухите от началото на века за България.

Това се казва в анализ на Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ).

А от Службата на ЕС за климатичните промени “Коперник” обявиха, че това лято е най-топлото в северното полукълбо, откакто се правят измервания. 

Средната сезонна температура в България е била над климатичната норма. Средните температури на дневна база през лятото също са били над нормата, с изключение на отделни дни. Най-високата измерена температура в оперативните метеорологични станции на НИМХ в населени места е била 42.2 градуса в гр. Сандански на 16 юли.

Юни е най-топлият от 1930 г. насам, докато юли е бил почти толкова топъл, колкото и юли през 2012 г., който е най-топлият досега. Август 2024 г. също е един от най-топлите месеци за август в исторически план.

Валежите

Сезонните количества валежи в по-голямата част от страната са или под, или около климатичната норма. Най-големи отрицателни отклонения са били наблюдавани в Северна България, Източните Родопи, Горнотракийската низина и крайните югоизточни райони на страната.

След хладния и дъждовен месец май, юни е бил с валежи под нормата, което е довело до ранно засушаване през юли. Сушата е била най-силно изразена в Северозападна България и по Черноморското крайбрежие. Тя е продължила и през август, като най-тежко засегнати са били западната част на Дунавската равнина и Горнотракийската низина. В Североизточна и Югозападна България на места са отчетени наднормени валежи. Най-голямото 24-часово количество валеж за сезона е било 113 мм. от дъжд и град в Самоков на 10 юни.

В периода 12–14 юни северозападната част на Балканите се е намирала под влиянието на студен фронт. Създали са се условия за мощна конвекция и в много райони е имало краткотрайни интензивни валежи с гръмотевици, градушки и силни пориви на вятъра. На места количествата валежи за часове са доближили 80 % от месечните норми, а големината на градовите зърна е варирала от лешник до яйце.

От градушките и вятъра са нанесени много материални щети, регистрирани са локални наводнения, в отделни общини е било обявено и бедствено положение. Особено големи са пораженията от градушката на 13 юни в с. Шереметя, Великотърновско, пише НИМХ.

Морето

През юни температурата на морската вода постепенно се е повишила от 18–20 градуса в началото до 25–26 градуса в края на месеца. През периода 10–11 юни в районите северно от нон Калиакра и южно от нос Галата до Обзор се е наблюдавало явлението "upwelling". То представлява издигане на дълбоки морски води до брега, водещо до рязко понижение на температурата на морската вода. Явлението се е проявило отново в дните от 14 до 16 юни почти по цялото крайбрежие. Феноменът Upwelling се е наблюдавал и между 2 и 4 август.

През периода 6–24 юли цялата страна е била обхваната от гореща вълна. Броят на последователните дни с максимална температура на въздуха над 40 градуса в гр. Сандански е бил 9 (от 10 до 18 юли).

Пожарите

В резултат на високите температури и липсата на валежи, както и на човешка небрежност, от 12 юли до края на месеца в страната са бушували десетки пожари. В отделни общини е било обявено частично бедствено положение, а жителите на няколко села са били евакуирани. През периода 12–16 юли няколко пожара са запалват в районите на Хисаря, Карлово и Калояново. Там са изгорели над 20 000 дка. сухи треви и гори.

В с. Отец Паисиево, общ. Калояново, са изпепелени 10 къщи. На 14 и 15 юли голям пожар край варненското село Слънчево е унищожил около 1500 дка. гори и сухи треви. Няколко дни е бушувала огнената стихия в Сакар планина, където са изпепелени над 100 000 дка. площи, от които 24 000 дка. горски масиви. На 17 юли пожар в с. Воден, общ. Болярово, е унищожил 35 къщи и стопански постройки. Изгорели са и десетки домашни животни, а по-голямата част от жителите са евакуирани. На 26 юли пожарът в планина Славянка, на границата с Гърция, е навлязъл на българска територия, припомнят от Националния институт за метеорология и хидрология.

През август рискът от пожари е останал висок. Пожари, причинени от мълнии, е имало в горски масиви в планините Пирин, Славянка и Рила. През периода 26–31 август високият циклон с център над Черно море се е преместил на запад към страната и е създал условия за валежи. Значителни количества валежи са регистрирани през последните два дни от месеца в крайните източни райони на България, отчитат от НИМХ.