Жена с двойно гражданство - американско и турско, която е участвала в протест срещу разширяването на заселването в окупирания от Израел Западен бряг, почина днес, след като е била простреляна в главата от израелски войници.

Това съобщи официалната палестинска информационна агенция УАФА, цитирана от Ройтерс и БТА.

Държавният департамент на Съединените щати и турското Министерство на външните работи са потвърдили за смъртта на Айшенур Езги Ейги. Според външното ведомство в Анкара тя е била убита от израелски войници. Турция окачестви инцидента като "убийство, извършено от правителството на (израелския премиер Бенямин) Нетаняху".

Израелската армия съобщи, че проучва "информации, че в резултат на изстрели в района е бил убит чуждестранен гражданин. Подробностите около инцидента и обстоятелствата, при които тя е била улучена, се изясняват”.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че Вашингтон знае за трагичната смърт на американската гражданка и изрази най-дълбоки съболезнования на семейството и близките ѝ.

Директорът на болница "Рафидия" в Наблус Фуад Нафаа е разказал пред Ройтерс, че жената е пристигнала в болницата в много критично състояние и със сериозна травма на главата.

"Опитахме се да й направим реанимационна операция, но за съжаление тя почина", каза той.

УАФА твърди, че инцидентът е станал при редовен протест на активисти в Бейта - град, намиращ се близо до град Наблус.

Преди няколко седмици около 100 заселници нападнаха село Джит в северната част на Западния бряг. Атаката бе осъдена от много държави, а израелското правителство обеща бързи действия срещу всеки, признат за виновен в насилие.