Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

Днес от североизток ще прониква относително хладен въздух. Облачността преди обяд ще бъде по-значителна над източната половина от страната и на много места там ще превали дъжд, придружен и с гръмотевици. В следобедните часове развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност ще има и над планинските райони в южната част от страната, където също ще превалява краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София - около 26°, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Над планините облачността ще е значителна купеста и купесто-дъждовна и главно в следобедните часове на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в планините на Югозападна България. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток, по високите части – от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 19°, на 2000 метра - около 14°.

Над Черноморието облачността ще се увеличава, след обяд ще е предимно значителна и на много места ще има валежи от дъжд с гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 24° и 26°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала, с тенденция на усилване.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 58 мин. и залязва в 19 ч. и 50 мин. Продължителност на деня: 12 ч. и 52 мин. Луната в София изгрява в 11 ч. и 7 мин. и залязва в 21 ч. и 28 мин. Фаза на Луната: четири дни след новолуние.