Хиляди хора в Хондурас протестираха вчера срещу решението на лявата президентка Сиомара Кастро да денонсира договора за екстрадиция със Съединените щати, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Протестиращите стигнаха близо до сградата на правителството в Тегусигалпа, но нямаше инциденти.

В края на миналия месец Сиомара Кастро обяви, че денонсира договора за екстрадиция със САЩ, като аргументира решението си с намерението си да се противопостави на "намесата и интервенционизма на САЩ".

Депутатът от Националната партия на Хондурас, дясна опозиционна формация, Хорхе Селая заяви пред журналисти, че се е присъединил към демонстрантите, за демонстрира подкрепата си "за демокрацията".

Десните партии обвиняват Партията на свободата и преструктурирането, чийто лидер е съпругът на Сиомара Кастро, бившият президент на Хондурас Мануел Селая, че иска да установи в Хондурас социалистически режим, по модела на Венецуела или Никарагуа.

Хондураската опозиция твърди, че президентката Кастро е сложила край на договора за екстрадиция с Вашингтон, за да защити членове на правителството си и на семейството си.

Договорът за екстрадиция на Хондурас със САЩ, подписан през 1912 година, беше ключов инструмент за борба с международния трафик на наркотици, отбелязва АФП.