Властите на Венецуела са предоставили разрешение за безопасно отвеждане в Испания на Едмундо Гонсалес Урутия, опозиционния кандидат, претендиращ за победа на президентските избори на 28 юли срещу Николас Мадуро, предаде Франс прес.

"На 7 септември, Едмундо Гонсалес Урутия напусна страната. След като преди няколко дни той доброволно избяга в испанското посолство в Каракас, той поиска политическо убежище от испанското правителство. Венецуела осигури необходимите безопасни процедури в интерес на политическия мир и спокойствие в страната", написа венецуелската вицепрезидентка Делси Родригес в социалните мрежи, предава БТА. 

Бивш посланик, 75-годишният Гонсалес Урутия, който се съгласи да замени като кандидат за президент обявената за нелегитимна лидерка на опозицията Мария Корина Мачадо, е обект на заповед за арест от 3 септември, тъй като не се е явил на три призовки за разпит в прокуратурата. 

Преди президентските избори той беше неизвестен на широката общественост.

Социалистическият президент Николас Мадуро, чиято победа беше потвърдена от Върховния съд на 22 август, беше обявен за победител с 52% от гласовете от Националния избирателен съвет. По този начин той беше преизбран за трети шестгодишен мандат. Съветът не оповести публично протоколите от избирателните секции, твърдейки, че е станал жертва на хакерска атака.

Опозицията и много наблюдатели не смятат подобна компютърна атака за достоверна и съзират в това оправдание маневра на правителството да избегне оповестяването на точното преброяване на гласовете. Според опозицията, която публикува протоколите, предоставени от нейните преброители, Гонсалес Урутия е получил над 60 % от гласовете.