Лидерката на опозицията във Венецуела Мария Корина Мачадо призова президента Николас Мадуро да приеме поражението на президентските избори на 28 юли. Призивът идва, след като хиляди протестиращи излязоха по улиците, за да оспорят твърдение на държавния глава, че е спечелил трети мандат.

Действащият президент на Венецуела беше официално обявен за победител на изборите от контролираните от правителството избирателни органи. 61-годишният бивш шофьор на автобус нарече предполагаемата си победа над опозиционния кандидат Едмундо Гонсалес Урутия "необратима" въпреки данните от екзитполове, които даваха на 74 годишния бивш дипломат в пъти повече гласове.

В понеделник Гонзалес и Мачадо (която Каракас блокира от явяване на избори) оповестиха, че могат да докажат победата си, след като са получили 73,2% от резултатите от гласовете от избирателните секции – официалните записи, които показват броя на гласовете, подадени до момента на затваряне на всяка избирателна секция. Говорейки пред "Гардиън", Мачадо призова президента да се примири с края на 11-годишното си управление, по време на което Венецуела изпадна в тежка икономическа и хуманитарна криза, която принуди 7,7 милиона души да избягат в чужбина.

"Той трябва да разбере, че е победен", каза тя по адрес на Мадуро, който беше избран след смъртта на своя ментор Уго Чавес през 2013 г.

Мачадо отхвърли твърдението на Мадуро, че триумфът му е бил неизбежен.

"Бих казала, че напускането му е необратимо", подчерта тя.

Мадуро твърди, че е победил Гонсалес с повече от 5,1 милиона гласа срещу 4,4 милиона за съперника му. Но Мачадо, която някои наричат ​​"желязната лейди" на Венецуела, настоява, че подкрепеният от нея кандидат е надделял и че според данните им той е спечелил 6,2 милиона гласа в сравнение с 2,7 милиона за Мадуро.

"Едмундо Гонсалес е новоизбраният президент", обяви тя под възторжените възгласи на стотици поддръжници, които бяха препълнили улицата пред предизборния им щаб в Каракас.

Хиляди демонстранти останаха по улиците на столицата и други градове в деня след изборите, през който влязоха в ожесточени сблъсъци с подкрепящите Мадуро сили за сигурност и паравоенни формирования. Много от протестиращите идват от най-бедните квартали, иначе считани за бастиони на чавизма, който управлява Венецуела през последните 25 години.