Върховният касационен съд потвърди - Атанас Зафиров представлява БСП.

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила решението на Софийския градски съд (СГС), с което е постановено вписване в Регистъра на политическите партии по партидата на „Българска социалистическа партия” на нови обстоятелства, а именно заличаване на Корнелия Нинова като председател и представляващ БСП и вписване като представляващ заместник-председателя, определен за изпълняващ функциите на председател, Атанас Зафиров. Решението не подлежи на обжалване.

По-рано днес Георги Свиленски и Иван Ченчев подадоха документи за регистрация на БСП за участие в парламентарните избори на 27 октомври в Централната избирателна комисия. Това се случи в 11:00 - часа, в който бе и насрочено заседанието на Върховния касационен съд. 

Нинова отказа да упълномощи одобрения за изпълняващ функциите Атанас Зафиров за предстоящите избори. Причината е разколът, който настъпи в БСП през последните три месеца. Вместо това Корнелия Нинова пък реши да даде пълномощно на своите приближени - Георги Свиленски и Иван Ченчев. Така те днес подадоха документи в ЦИК. 

Жалбата, по която от ВКС се произнесоха, беше внесена от близкия до Нинова Крум Дончев. Той обжалваше решението на Софийския градски съд (СГС), с което бе решено за и.д. председател на левицата да бъде вписан Атанас Зафиров. Сегашното решение на съда е ключово важно за ЦИК. 

По време на съдебните процедури Националният съвет на БСП изключи Корнелия Нинова заради уронване престижа на партията, неспазване на решенията на партийните органи и саботиране на регистрацията на БСП за изборите на 27 октомври.

Миналата седмица фракцията около Атанас Зафиров обяви създаването на нова коалиция "БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА". Ако ВКС бързо потвърди решението на СГС, че Зафиров представлява БСП, може да се предположи, че той ще оттегли документите, внесени днес от Ченчев и Свиленски, и ще подаде такива за новото сдружение около партията си. Това обаче следва да се случи до 17:00 на 11 септември - крайният срок за регистрации на формациите за изборите на 27 октомври.