Георги Свиленски и Иван Ченчев подадоха документи за регистрация на БСП за участие в парламентарните избори на 27 октомври в Централната избирателна комисия (ЦИК). Това се случи в 11:00 - часа, в който бе и насрочено заседанието на Върховния касационен съд, което трябва да реши дали Корнелия Нинова ще продължи да представлява партията. 

Припомняме, че Нинова отказа да упълномощи одобрения за изпълняващ функциите Атанас Зафиров за предстоящите избори. Причината е разколът, който настъпи в БСП през последните три месеца. Вместо това Корнелия Нинова пък реши да даде пълномощно на своите приближени - Георги Свиленски и Иван Ченчев. 

Така те днес подадоха документи в ЦИК. 

"Дадохме перспектива и възможност на българските социалисти да гласуват за БСП. Нещо, което обещавахме във всички студиа и интервюта, в които участвахме, защото за нас това е изключително важно. Не можете да си представите в последните няколко месеца броя на обажданията на социалистите, които ни заклеха да правим нещо, за да има регистрирана партия БСП на изборите", каза Ченчев, цитиран от Nova.

А Върховният касационен съд (ВКС) междувременно решава ще бъде ли заличена Корнелия Нинова от председателския пост в БСП. Жалбата, по която магистратите трябва да се произнесат, беше внесена от близкия до Нинова Крум Дончев. Той обжалва решението на Софийския градски съд (СГС), с което бе решено за и.д. председател на левицата да бъде вписан Атанас Зафиров. Според Регистъра на политическите партии, воден от СГС, представляващ БСП продължава да е Нинова заради висящото във ВКС дело. Това е ключово важно за ЦИК. 

По време на съдебните процедури Националният съвет на БСП изключи Корнелия Нинова заради уронване престижа на партията, неспазване на решенията на партийните органи и саботиране на регистрацията на БСП за изборите на 27 октомври.

Миналата седмица фракцията около Атанас Зафиров пък обяви създаването на нова коалиция "БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА". Ако ВКС бързо потвърди решението на СГС, че Зафиров представлява БСП, може да се предположи, че той ще оттегли документите, внесени днес от Ченчев и Свиленски, и ще подаде такива за новото сдружение около партията си. Това обаче следва да се случи до 17:00 на 11 септември - крайният срок за регистрации на формациите за изборите на 27 октомври.