Новият iPhone 16 и четирите му вариации са готови за пакета AI функции на Apple, стана ясно на ежегодното събитие на компанията в Купертино - но те не идват заедно със смартфоните, които ще започнат да се продават в САЩ на 20 септември.

Вместо това потребителите ще трябва да чакат и новата операционна система iOS 18, която ще започне бавничко да се инсталира на устройствата от октомври до декември тази година - т.е. за европейските и българските потребители, най-вероятно около Коледа.

Компанията заяви, че iPhone 16 - новият модел на смартфона, е проектиран „от нулата“ за своята гама AI функции, които включват способността да генерират и редактират текст според определени тонове, както и използването на камерата на устройството за разпознаване на обекти от реалния свят. По време на сегмент, рекламиращ Apple Intelligence, компанията обеща възможността да създава персонализирани емоджита въз основа само на команди като „каубойска жаба“.

Но генерацията на текст засега е само на английски. Акциите на Apple спаднаха леко - с около 1% - след събитието.

Apple изостана от конкуренти като Microsoft в дебютирането на AI инструменти за потребителите. Колебанието на компанията да пусне нови функции за генериращ AI по-рано беше източник на разочарование за инвеститорите и анализаторите.

Новите iPhone-и имат и други подобрения

Но не всички чакат само AI - а и новите устройства, които все пак са обогатени и с нов хардуер спрямо предишния модел.

Базовите модели iPhone 16 и iPhone 16 Plus се сдобиват с новия чип A18, изработен с 3-нанометрова технология. Той обещава 60% повече производителност за процесорни задачи и 40% повече за графични такива. Устройствата ще струват 799 и 899 долара съответно.

iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max порастват - първият е вече 6.3-инчов дисплей, а iPhone 16 Pro Max – 6.9-инчов дисплей, всеки с 2 десети от инча повече от миналогодишните. Новите модели също имат "най-тънките рамки на всяко устройство на Apple". Титанът, използван в тях, е почти два пъти по-лек от неръждаемата стомана. Четирите цвята, в които ще се предлагат, включват бял, черен, естествен и „пустинен“.

Компанията също така обяви, че iPhone 16 Pro Max има "най-добрия живот на батерията в историята на iPhone", но не предостави допълнителни подробности.

Чипът A18 Pro също захранва нови функции на камерата, включително нова 48-мегапикселова „fusion камера,“ която чете данни два пъти по-бързо и 48-мегапикселова ултраширока камера, която позволява повече детайли в широкоъгълните снимки. 5x телеобективът осигурява повече детайли при увеличение.

Pro моделите разполагат и с четири „студийни микрофона“ с намален шум, които са проектирани отчасти за вокални и акустични записи, както и с пространствено аудио заснемане. Новата функция „Audio Mix“, която Apple нарече „индустриално нововъведение“, използва машинно обучение за идентифициране и разделяне на фоновите звуци от речта на потребителя, съобщиха от компанията.

Компанията представи още и нови модели на смартчасовника Apple Watch и слушалките AirPod.