Най-малко 40 са загиналите след израелски въвздушни удари по град Хан Юнис в ивицата Газа, съобщиха световните медии.

Атаката е засегнала Ал-Маваси, крайбрежен район на Хан Юнис, където избягаха десетки хиляди разселени палестинци, много от които живеят в палатки в регион с оскъдна инфраструктура, недостатъчен достъп до покрив над главата и животоспасяваща хуманитарна помощ, посочва Си Ен Ен.

От своя страна израелските военни обявиха, цитирани от Ройтерс, че са нанесли удари срещу висши командири на палестинската въоръжена групировка "Хамас", действащи от команден център в обозначена хуманитарна зона в Хан Юнис. 

"Тези терористи са участвали пряко в извършването на масовите убийства на 7 октомври и напоследък са действали с цел извършването на терористични дейности", твърди се в официалното изявление.

„Четиридесет души бяха убити и повече от 60 са ранени, като много от тях все още се намират под развалините“, заявил е пред Би Би Си оперативният директор на Гражданската защита на Хамас.

Очевидци са разказали пред британската обществена медия, че малко след полунощ големи експлозии са разтърсили района на Ал-Маваси, виждали са се и пламъци, издигащи се в небето.

Халед Махмуд, доброволец в благотворителна организация, който живее близо до мястото на ударите, разказва, че заедно с други доброволци се е втурнал да помага, но хората са били поразени от мащаба на бедствието.

„Ударите изкопаха три кратера с дълбочина от 7 метра и затрупаха повече от 20 палатки“, заяви Махмуд, цитиран от Би Би Си.

Израелските военни обявиха, че броят на жертвите, публикуван от властите на Хамас в Газа, "не съответства на информацията, с която разполагат Израелските сили за отбрана, на точните използвани боеприпаси и на точността на удара".

Сред мишените на удара са били шефовете на въздушното подразделение на Хамас, както и на отдела за наблюдение и определяне на цели, посочват израелските военни.