Google ще трябва да заплати 2,4 млрд. евро глоба в Европейския съюз, след като загуби окончателно обжалването на санкциите от ЕК, съобщи Ройтерс.

Съдът на Европейския съюз (СЕС) потвърди решението на по-долна инстанция, като отхвърли жалбата на компанията срещу глобата от 2.4 милиарда евро.

Става дума за едно от дългогодишните дела за антимонополно поведение на техногиганта, водено от Еврокомисията, според която Google дава незаконно предимство на собствените си препоръки за пазаруване пред тези на конкурентите в резултатите от търсенето.

Съдебната битка започна през 2017 г., когато ЕК установи, че най-голямата търсачка насочва потребителите към своята услуга Google Shopping. 

Компанията направи промени, за да се съобрази с решението на комисията, като започна да провежда търгове за листингите в търсачката за пазаруване, в които тя самата участваше наред с други услуги за сравняване на цени. Същевременно техногигантът оспори решението в съда, в крайна сметка неуспешно.

Google все още обжалва две други глоби в ЕС за антитръстово поведение, които са фокусирани върху операционната система за смартфони Android и платформата за реклами AdSense. Там ги очаква една по-малка глоба - от "едва" 1,49 млрд. евро за AdSense, и една по-голяма - за 4,125 млрд. евро за Android.

Още глоби и наказания се готвят за Google в САЩ и Великобритания - с подобни обвинения.