Съдът на Европейския съюз (СЕС) нареди „Епъл“ да внесе данъци в размер на 13 милиарда евро, дължими след сделка с Ирландия.

Съдът се произнесе окончателно по дело, заведено от ЕК през 2016 г. срещу „Епъл“. Тогава СЕС нареди на  технологичния гигант да внесе 13 милиарда евро данъци. Според магистратите компанията не е платила дължимите налози в блока вследствие на предполагаема сделка с Ирландия.

Първоначално "Епъл" успешно обжалва пред Общия съд на ЕС с аргумента, че Комисията не е успяла да докаже, че оспорваната данъчна сделка представлява забранена държавна помощ. Компанията твърди също така, че приходите на двете ѝ дъщерни дружества в Ирландия поначало подлежат на данъчно облагане в САЩ и от нея е било поискано да плати два пъти. През 2020 г. Комисията обжалва отмяната на заповедта за плащане от страна на Общия съд.

13-те милиарда евро, приравнени към незаконна държавна помощ, съответстват на ползите, получени от предимство в данъчното облагане между 2003 г. и 2014 г. в Ирландия.

„Епъл“ прехвърли на Зеления остров всичките си приходи, придобити в Европа, както и тези от Африка, Близкия изток и Индия.

„Днес е голяма победа за европейските граждани и за данъчното правосъдие“, коментира зам.-председателят на ЕК за конкуренцията Маргрете Вестагер.