Украйна и МВФ съобщиха, че се постигнали предварително споразумение за отпускането на финансова помощ на нападнатата от Русия страна в размер на 1,1 милиарда долара, предадоха Ройтерс и Укринформ, цитирани от БТА.

Сделката идва след "трудни", по израза на Киев, преговори и тепърва трябва да бъде одобрена от изпълнителния съвет на фонда. Това може да се случи в рамките на следващите няколко седмици.

МВФ е ключов кредитор на Украйна и одобрената четиригодишна програма на стойност 15,6 милиарда долара е важна част от по-мащабната глобална помощ за страната в подготовка за задаващата се трудна зима.

"Руската агресия срещу Украйна продължава да има унищожително въздействие върху страната и нейните жители", зави Гавин Грей, който оглавяваше мониторинговата мисия на МВФ в Киев за петия преглед на програмата.

Според МВФ рисковете пред Украйна остават "изключително високи", тъй като икономическото забавяне се очаква да продължи заради влиянието на военните действия и неспиращите руски атаки срещу енергийната инфраструктура на страната.

Киев харчи около 60 на сто от бюджета си за финансиране на армията и разчита на западна помощ за изплащане на пенсиите и заплатите на работещите в държавния сектор, припомня Ройтерс.

От началото на войната Киев е получил западна помощ в размер на около 98 милиарда долара, според данни на финансовото министерство.